Joulumusiikki herkistää ja suivaannuttaa suomalaisia

Joulumusiikin määrä kasvaa joulua kohti radiokanavilla. Perinteiset klassikot pitävät pintansa.

joululaulut
Mika Saarelainen
Jouluradion musiikkipäällikkö Mika SaarelainenBerislav Jurišić / Yle

– Oli se sitten Varpunen jouluaamuna tai Feliz Navidad –iloittelua lattarirytmeillä, niin en henkilökohtaisesti tunne ketään, jolla ei olisi jotain lempparijoulubiisiä, sanoo Jouluradion musiikkipäällikkö Mika Saarelainen.

Saarelainen on työnsä puolesta aloittanut joulumusiikin kuuntelemisen jo heinäkuussa.

– Shortsit jalassa aloitin Jussi Björlingin_ O Helga Nattin_ kuuntelemisella. Kävin läpi pari tuhatta kappaletta, Saarelainen kertoo.

Jouluradion soittolistat näyttävät siis syntyvän pitkälti Saarelaisen omassa päässä.

– Toki kuuntelijoiden toiveita kuullaan, mutta luotan sanontaan: sillä, jolla on valta, on myös vastuu.

Samat kappaleet ovat toivotuimmat ja soitetuimmat vuodesta toiseen.

– Jussi Björlingin O Helga Natt, Varpunen jouluaamuna tietysti Vesa-Matti Loirin esityksenä, Carolan Himlen i min famn, Rajattoman esittämä Jouluhymni sekä Jari Sillanpään Maa on niin kaunis. Tämä lista ei juurikaan ole viime vuosina muuttunut, Jouluradion Mika Saarelainen sanoo.

Käsillä joulumusiikin kulta-aika

Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäen mukaan kanavalla on jo monta vuotta otettu linjaksi aloittaa joulumusiikin soitto itsenäisyyspäivän jälkeen ja lisätä sitä prosentuaalisesti joulua kohti.

– Nyt ollaan 25 prosentissa, ensi viikolla puolet kaikesta kanavalla soitettavasta musiikista on joulumusiikkia. Ja jouluviikolla soi vain ja ainoastaan joulumusiikki, Hietamäki sanoo.

Hietamäki arvelee, että kun joulukappaleiden saldoa käydään joulun jälkeen läpi, kärjessä ovat perinteisesti Sydämeesi joulun teen, White Christmas, Whamin Last Christmas, eri versioita kilisevistä kulkusista ja siitä, kuinka Joulupukki käy matkaan.

– Mitä lähempänä joulua ollaan, sitä enemmän kaivataan perinteisiä joululauluja perinteisin tulkinnoin, Hietamäki sanoo.

Konservatiiviset suomalaiset

Runsas palaute kertoo ihmisten tunteikkaasta ja samalla konservatiivisesta suhteesta joulumusiikkiin. Esimerkiksi klassikoiden heavy-versioita ei helposti hyväksytä.

– Jouluradio alkaa aina Hoosiannan uudella versiolla. Kun tänä vuonna ihmiset joukkoistettiin laulamaan sitä, tuli kommentti, että Hoosianna on raiskattu. Se kertoo ihmisten tunnesiteestä joulumusiikkiin, Jouluradion Saarelainen sanoo.

Tuomaan markkinoilla Helsingin Senaatintorilla soi Jouluradio ja satunnaisesti myös elävä musiikki.

Lari Korkkula
Tuomaan markkinoiden tuottaja Lari Korkkula.Berislav Jurišić / Yle

– Musiikki kuuluu ympäri toria, ja palautetta tulee runsaasti. Musiikki rajaa hyvin tätä aluetta. Ihmiset kuulevat, että täällä soi jouluinen musiikki ja löytävät siten oikeaan paikkaan, toteaa Tuomaan markkinoiden tuottaja Lari Korkkula.

Uudet klassikot

Onneksi välillä syntyy myös uusia klassikoita.

– Esimerkiksi Katri Helenan_ Joulumaa_ on jäänyt tuikkimaan joululaulujen tähtitaivaalle. Sitä toivotaan tosi usein, Saarelainen sanoo.

Mika Saarelaisen mukaan myös uusia suomalaisia joulukappaleita leimaa mollivoittoisuus.

– Niissäkin yksinäinen ihminen hiihtää hangella synkeän tähtitaivaan alla.

Saarelaisen mukaan yllättävän moni haluaa mukaan joulumusiikkibisnekseen, mutta turhan usein ammattiartistinkin joululevy on sutaisten tehty.

Kun joulu on ohitse, se merkitsee välittömiä hyvästejä joulumusiikille.

– Yleensä joulumusiikin soitto katkeaa tapaninpäivään. Jouluradio soi loppiaiseen asti, joten sopii joulun jälkeen tulla rääppiäismielessä meidän kanavalle kuuntelemaan joulumusiikkia, Saarelainen nauraa.