Syyrian oppositio ehkä valmis rauhanneuvotteluihin ilman ehtoja

Oppositio ja sekä länsi- että arabimaiden diplomaatit ovat tavanneet toisensa keskusteluissa Pariisissa.

Ulkomaat
Neuvottelijat koolla Pariisissa.
Syyrian rauhanneuvoteluihin osallistuivat mm. Yhdysvaltain ja Ranskan ulkoministerit John Kerry ja Jean-Marc Ayault. Thibault Camus / EPA

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault kertoi lauantaina, että Syyrian oppositio on valmis jatkamaan neuvotteluja presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kanssa ilman ennakkoehtoja.

Ayrault kertoi asiasta sen jälkeen, kun useiden länsi- ja arabimaiden edustajat olivat tavanneet Syyrian opposition edustajia Pariisissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sekä muut Pariisin keskusteluihin osallistuneet diplomaatit vaativat tulitaukoa ja osapuolia valmistautumaan taistelujen jälkeiseen aikaan. Länsi- ja arabimaiden edustajat vetosivat, että siviileille annettaisiin vapaa pääsy pois taistelualueilta ja Syyrian oppositiolle osoitettaisiin kunnioitusta.

Kerry ja Ayrault kehottivat Assadin hallintoa ja oppositiota aloittamaan uudelleen neuvottelut Syyrian poliittisesta tulevaisuudesta. Vaikka Ayrault sanoi, että oppositio olisi valmis palaamaan neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteen mukaan oppositio vaatisi poliittista muutosta Syyriassa ennen neuvottelujen jatkamista.

USA ja Venäjä tapaavat myöhemmin keskustellakseen Syyriasta

Myöhemmin lauantaina Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat tapaavat Genevessä keskustellakseen Syyrian tilanteesta. Keskusteluissa on tarkoitus käsitellä ainakin kapinallisten siirtymistä pois Alepposta. Kerry ei kuitenkaan ollut erityisen optimistinen neuvottelujen suhteen.

– Edustajamme tapaavat Genevessä yrittäen luonnostella yksityiskohtia suunnitelmasta, jolla voitaisiin säästää ihmishenkiä. Venäjä ja Assad ovat asemassa, jossa he voisivat osoittaa hieman armoa, Kerry sanoi.

– Uskon, että tie eteenpäin on olemassa, mutta se riippuu Venäjän suurista ja jalomielisistä valinnoista sekä itsepintaisuudesta Assadin hallinnon suhteen.

Kerry kutsui hallituksen tapaa pommittaa Aleppoa "umpimähkäisesti" "sotarikoksiksi" ja "rikoksiksi ihmisyyttä vastaan".

Venäjän mukaan Syyrian hallinnolla on tällä hetkellä hallinnassaan 93 prosenttia Alepposta. Lauantaina Venäjän sekä Syyrian hallinnon joukot jatkoivat kaupungin pommittamista, mutta hallituksen joukkojen nopean etenemisen kerrottiin hidastuneen kapinallisten vastarinnan vuoksi.

Lähde: Reuters, AFP, AP