Saara Aallon vanhemmat jännittävät Lontoossa: Kisan seuraaminen on raastanut hermoja

Saara Aalto
Saara Aallon vanhemmat.
Mårten Lampen / Yle

Kun tytär Saara selvitti viime sunnuntaina tiensä Britannian X Factor –kilpailun finaaliin, edessä oli reissu pikavaroituksella Oulunsalosta Helsinkiin. Vanhemmat lähtivät katsomaan tyttärensä esiintymistä innostuneille suomalaisille.

– On kyllä ollut melkoinen viikko, Taina Aalto huokaisee.

Kotona ei ehtinyt kuin kääntyä, kun matka toi Lontooseen, missä Saara esiintyy kilpailun finaalissa Wembleyn areenalla. Vieressä sijaitsevassa hotellin aulassa Markus ja Taina Aalto ovat silti intoa täynnä. Tyttären näkeminen X Factorin finaalissa jännittää.

– Meillä on Suomen lippuja ja plakaatteja valmiina yleisöön. Mutta kyllä me vielä päiväunet vetästään. Vanhemmat tarvitsevat päiväunta ja ruokaa, Aallot nauravat.

Saara Aallon osallistuminen Briannian X Factor –kisaan ei tullut vanhemmille suurena yllätyksenä. Onhan tytär ottanut osaa useisiin kilpailuihin. Hyppy ulkomaille oli kuitenkin uutta.

– Kyllä kai sitä itsekin syyllistyi siihen ajatteluun, että voiko suomalainen lähteä tänne kisaamaan. Mutta kyllä näköjään Saara voi, äiti sanoo.

Keskustelu tyttären kanssa on jäänyt viestettelyyn

Kisan seuraaminen on vanhemmilla jäänyt median varaan, sillä kisa on pitänyt Saaran erittäin kiireisenä.

– Ei ehdi Saaran kanssa mitään keskustella tai jutella. Jotain viestejä sieltä on tullut, Taina Aalto kertoo.

Saaran tie X Factorin finaaliin ei ole ollut helppo. Hän on meinannut tippua kisasta monta kertaa. Se on käynyt myös vanhempien hermoille.

– Ei todellakaan ole ollut tavallinen tie. Kyllä tämä on meidänkin hermoja raastanut ja on kotona saanut jännittää, Taina Aalto sanoo.

Kyllähän sen tiesi, että ei se helppo tie ole ja kisa on aika kova. Mahtavaa että on näin pitkälle päässyt, Markus Aalto jatkaa.

Tyttären jaksaminen kisassa on huolettanut vanhempia

– Kyllähän se on rankkaa ja päivät ovat todella pitkiä jopa 15-tuntisia. Kaikki kilpailijat ovat siellä todella äärirajoilla. Onhan se myös jännää, että kaikki kisailijat saavat voimaa siitä ja energiaa riittää vielä tähän viimeiseenkin kisaan saakka, Markus Aalto ihmettelee.

Vanhemmat uskovat, että Saara on päässyt kisassa näin pitkälle ennen kaikkea kokemuksen ansiosta. Hänellä on kokemusta suurista lavoista aina Kiinaa myöten.

– Kyllä varmaan kokemus ja taito ovat auttaneet. Ja kyllähän se ihan hyvin laulaa, isä sanoo.

– Tietysti myös muu esiintyminen sekä kaikki elämänkokemus ja musikaalisuus ja kaikki mitä on elämässä harjoitellut ja tehnyt, äiti jatkaa.

X Factor –kilpailu on tuonut Saara esiintymiseen vanhempien silmissä vapautumista.

– Hänen tiiminsä on tuonut esiin vapautumista ja rohkeutta. Ammattilaisista koostunut tiimi on kannustanut ja Saara tuntuu olevan tiiminsä kanssa samalla aaltopituudella, Markus Aalto nauraa.