1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Istanbulin iskut nähnyt Ylen toimittaja: Tunnelma surullinen ja huolestunut

Turkki on julistanut maahan päivän pituisen suruajan Istanbulin iskujen takia. Kahdessa räjähdyksessä kuoli 38 ja loukkaantui 155 ihmistä. Iskut oli suunnattu poliiseja vastaan, joten valtaosa kuolleista on poliiseja.

Istanbulin iskuissa kuoli 29 ihmistä. Suurin osa uhreista oli poliiseja. Kuva: Sedat Suna / EPA

Istanbulissa asuva Ylen toimittaja Sanna Raita-aho kertoo räjähdysten kuuluneen Istanbulissa pitkän matkan päähän.

– Iskut kuuluivat selkeästi kotiini muutama kilometrin päähän Besiktasin stadionista. Olin juuri tullut kotiini, kun kuulin erittäin ison paukauksen, jonka jälkeen juoksin ikkunaan, ja näin paljon savua.

Tämä isku muistutti, että Turkissa on yhä paljon jännitteitä. Tulevaisuus huolestuttaa monia.

Sanna Raita-aho

Lauantai-iltana tapahtuneet iskut olivat tuhoisimmat Atatürkin lentoasemalla kesäkuussa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Istanbulissa ja muualla Turkissa on ollut toki pienempiä iskuja.

Raita-ahon kertoo, että tunnelma Istanbulissa on surullinen ja hyvin huolestunut.

– Turkissa on ollut jo monta terrori-iskua tänä vuonna. Lisäksi täällä tehtiin heinäkuussa verinen vallankaappausyritys. Tämän jälkeen tunnelma normalisoitui ja rauhoittui hetkeksi. Tämä isku muistutti, että Turkissa on yhä paljon jännitteitä kurdikonfliktin, Syyrian sodan ja vallankaappausyrityksen jälkipuinnin takia. Tulevaisuus huolestuttaa monia.

Sanna Raita-aho Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Turkin varapääministeri: Sormi osoittaa PKK:n suuntaan

Besiktasin stadionin lähellä tapahtuneiden iskujen tekijästä ei ole vielä tietoa.

– Osa hallituksen lehdistä on nimennyt tekijäksi kurdijärjestö PKK:n. Tähän viittaisi se, että isku oli selkeästi suunnattu poliisivoimia kohtaan, ja PKK on sanonut iskevänsä erityisesti turvallisuusviranomaisia vastaan. Toisaalta myös ääri-islamilaista Isisiä on veikattu tekijäksi, koska Isis julisti juuri muutama päivä sitten Turkin ja presidentti Recep Tayyip Erdoganin vihollisekseen, Sanna Raita-aho sanoo.

Sormi osoittaa PKK:n suuntaan. Tämä oli selvästi suunniteltu.

Numan Kurtulmus

Turkin varapääministeri Numan Kurtulmus kertoi sunnuntaina uutiskanava CNN Turkin haastattelussa, että iskun takana on todennäköisesti Kurdien Työväen puolue PKK.

– Sormi osoittaa PKK:n suuntaan. Tämä oli selvästi suunniteltu. Emme kuitenkaan pysty vahvistamaan vielä tekijää. Virallinen tieto kerrotaan, kun tutkimukset ovat ohi, Kurtulmus totesi.

Turkin sisäministeriö kertoo, että iskuissa kuoli 38 ihmistä. 30 uhreista oli poliiseja. Lisäksi kahdessa räjähdeiskussa loukkaantui 155 ihmistä, joista osa on tehohoidossa.

Ensimmäinen iskuista tapahtui Besiktasin stadionin ulkopuolella myöhään lauantai-iltana, jossa autopommi räjäytettiin kauko-ohjaimella. Toinen isku tapahtui viereisessä Mackan puistossa alle minuutti myöhemmin, kun itsemurhapommittaja räjäytti itsensä. Iskut tehtiin pari tuntia jalkapallo-ottelun loppumisen jälkeen.

Sisäministeriön mukaan 13 ihmistä on pidätetty iskuihin liittyen.

Turkin valtion uutistoimisto kertoo, että Turkki on julistanut maahan päivän pituisen suruajan Besiktasin iskujen takia.

Poliisit tutkivat iskupaikkaa Besiktasin stadionin edustalla Istanbulissa lauantaina. Kuva: Cem Turkel / EPA

Lähteet: AFP, AP, Reuters