1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Analyysi: Lauantain iskut muistuttivat Turkin tilanteen hauraudesta

Turkin räjähdys muistutti, miten valtavia jännitteitä maassa on. Valtapuoluetta kannattavat ovat esittäneet presidenttivaltaistajärjestelmää tilanteen vakauttamiseksi.

Sanna Raita-aho Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Istanbulilaisen Beşiktaşin jalkapallojoukkueen kannattajat tunnetaan Turkissa yhtenä maan kovimmista jalkapallofaneista. Eilen joukkue pelasi ottelun toista turkkilaisjoukuetta vastaan. Tunnelma oli kiihkeä kuten usein jalkapallo-otteluiden aikana Turkissa.

Pian tunnelma muuttui. Jalkapallo-ottelun päättymisen jälkeen Beşiktaşin kotistadionin lähellä räjähti kaksi pommia. Ne kuuluivat ympäri Istanbulia useiden kilometrien päähän. Kaupunkilaisten lauantai-ilta katkesi jälleen suru-uutisiin, joihin tämän vuoden aikana on jo totuttu.

Turkkilaisilla on takanaan kova vuosi. Maata ovat ravistelleet useat terrori-iskut sekä heinäkuun verinen vallankaappausyritys. Lähes viisi kuukautta sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen monet ovat yrittäneet jatkaa arkeaan normaalisti.

Lauantain terrori-isku kuitenkin muistutti, että näennäisen tyynen pinnan alla kuohuu voimakkaasti. Maan itäosan kurdialueilla on eletty keskellä konfliktia jo useita kuukausia. Lisäksi Turkin sotatoimet Syyriassa, heikentynyt demokratia ja vallankaappausyrityksen jälkitoimet ovat luoneet kireän tunnelman.

Tilanteesta ovat kärsineet niin maan tavallinen väestö kuin maan talous. Turkin liiran arvo on romahtanut viime viikkoina rajusti.

Vaikka Turkissa on monia ihmisiä, joita nykyinen tilanne huolestuttaa, moni on valinnut hiljaisuuden ja tilanteeseen mukautumisen. Heitä on vaikea syyttää tästä.

Kritiikin esittäminen pelottaa nykytilanteessa, jossa satojatuhansia ihmisiä on irtisanottu tai pidätetty virastaan heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen. Moni on kertonut olevansa huolissaan siitä, miten pitkään epävakaus voi vielä jatkua. Etenkin koulutettujen nuorten suusta kuulee yhä useammin pohdintaa siitä, miten Turkista voisi muuttaa pois.

Aiempia iskuja Turkissa ovat tehneet kurdien sissijärjestö PKK ja äärijärjestö Isis. Turkin hallitus kertoi sunnuntaina, että sillä on viitteitä, että PKK olisi myös lauantain iskun takana.

Aiemmat terrori-iskut ovat johtaneet turvallisuustoimien kiristämiseen ja kiihtyneisiin pommituksiin maan itäosassa. Oppositio ja ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Turkin rajoittaneen tiukentuneiden turvatoimien nojalla myös sananvapautta ja demokratiaa.

Toimittajia ja kurdipoliitikkoja on vangittu epäiltynä kurdien PKK:n ja heinäkuun vallankaappausyrityksestä syytetyn Gülen-liikkeen tukemisesta. Turkin hallinto ja sen kannattajat ovat taas pitäneet näitä tarvittavina toimina terrorismin kitkemisessä ja vaatineet ymmärrystä. Esimerkiksi länsimaiden esittämään kritiikkiin hallitus on vastannut nationalistisella retoriikalla, syyttäen ulkovaltojen yrittävän horjuttaa Turkkia.

Eräs turkkilaiskolumnisti kysyi muutama viikko sitten, milloin Turkki voisi palata takaisin normaaliin. Se näyttää päivä päivältä vaikeammalta. Tällä hetkellä on iso kysymysmerkki, miten väkivallan kierre saataisiin pysäytettyä.

Turkin hallituksella näyttää olevan jo omat keinot mielessään tilanteen ratkaisua varten. Valtapuolue AKP on jo useampaan kertaan väläytellyt, että ainoa keino palauttaa vakaus Turkkiin on presidenttivaltaisen järjestelmän luominen.

Tämä antaisi presidentti Recep Tayyip Erdoğanille yhä laajemmat valtaoikeudet.  Näitä kommentteja kuultiin jo tämänkin iskun jälkeen.

Sanna Raita-aho on Ylen avustaja Turkissa.