1. yle.fi
  2. Uutiset

Lorvitaanko hoivakodissa päivät pitkät? Katso täältä – hoitajat kirjasivat yhden työpäivän hetki hetkeltä

Muuraskodin hoitajat Paula Virtanen ja Maria Sutinen pitivät yhden päivän ajan päiväkirjaa töistään.

Kotimaan uutiset
Maria Sutinen ja Paula Virtanen
Maria Sutinen ja Paula Virtanen kirjasivat työpäivänsä ylös.Minna Rantala

Paula Virtanen tulee töihin Haminassa sijaitsevaan Muuraskotiin. Aamuvuoro alkaa kello 7.

7:00 Raportti yöhoitajan kanssa siitä, miten yö on sujunut. Aamun töiden suunnittelua muiden hoitajien kanssa.

7:15 Aikaisten aamulääkkeiden jako kahdelle asukkaalle.

7:20 Avustan asukkaita aamutoimissa, peseytymisessä ja pukeutumisessa. Jalat voidellaan, jalkatukea nilkkaan, sidosta polveen, asukas itse osallistuu tähän omien voimiensa mukaan.

Kuusi tämän päivän asukkaistani on pesty, puettu ja avustettu aamupalapöytään.

Paula Virtanen

Petaan sängyn ja siistin huonetta. Vien roskat ja pyykit pois huoneesta. Avustan asukkaan rollaattorin kanssa aamupalapöytään ja laitan hänelle essun. Hän jää odottamaan aamupuuron jakajaa.

Hoidettavana seitsemän asukasta

Hoidettavia asukkaita minulla on tänään seitsemän, ja heillä kaikilla on omat tarpeensa. Noudatan heidän yksilöllisiä hoitosuunnitelmiaan toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Asukkaat ovat iäkkäitä muistisairaita. Heistä osa tarvitsee kaikki hoidot alusta loppuun hoitajan tekemänä, osa osallistuu hiukan omaan hoitoonsa. Lisäksi on muutama omatoiminen. Hekin tarvitsevat jatkuvaa muistuttelua muistisairaudesta johtuen.

8:45 Kuusi tämän päivän asukkaistani on pesty, puettu ja avustettu aamupalapöytään. Osa heistä on jo ehtinyt syödäkin, ja heidät on avustettu tv-aulaan katselemaan aamu tv:tä. Avustan keittiövuorossa olevaa hoitajaa aamutiskeissä.

8:55 Yksi asukkaistani on vielä vuoteessa. Hän on kovin väsynyt ja tarkoituksena on mennä suihkuun aamupalan jälkeen. Vien hänelle aamupalaa huoneeseen, syötän ja juotan. Samalla katselemme tv-uutisia ja keskustelemme asukasta kiinnostavista asioista ja maailman menosta. Hän jää vielä lepäilemään vuoteeseen.

9:15 Hoitajien kahvitauko. Vaihdamme kuulumisia ja keskustelemme päivän jatkosta.

Pyykkäystä ja kaappien täydennystä

9:30 Pyykit pyykkihuoneeseen ja pyykkikoneet pyörimään, edelliset kuivausrumpuun ja jo kuivat taiteltavat pyykit kärryyn valmiiksi asukkaiden huoneisiin vietäväksi. Aamuroskat viedään pihalla olevaan roskakatokseen. Samalla reissulla haen varastosta muutaman laatikon vaippoja kaappien täydennykseksi.

10:00 Seitsemännen asukkaan suihku oman huoneen wc:ssä. Asukas viedään siirtolaitteen avulla vessaan, ajetaan parta ja leikataan kynnet, sitten pesu. Sen jälkeen iholle voidetta ja puhtaat vaatteet päälle. Asukas avustetaan siirtolaitteella pyörätuoliin. Vuoteeseen pedataan puhtaat lakanat ja edelliset laitetaan pyykkiin. Kun lähden huoneesta, sen yleisilme on siisti.

Tarkistan asukkaiden huoneista vaipat, pesulaput ja puuttuvat hoitotarvikkeet. Samalla pyörähdän pyykkihuoneessa lataamassa pyykkikoneet ja kuivausrummun.

Paula Virtanen

10:30 Tarkistan asukkaiden huoneista vaipat, pesulaput ja puuttuvat hoitotarvikkeet. Täydennän kaapit. Samalla pyörähdän pyykkihuoneessa lataamassa pyykkikoneet ja kuivausrummun.

11:15 Avustan kahta asukasta wc-käynneillä.

11:20 Luen asukkaille aulassa päivän lehden ääneen, ja keskustelemme uutisista ja tulevasta joulusta yms. asukkaiden kanssa.

11:40 Hoitajan ruokatauko.

Kaikkien asukkaiden vointi kirjataan ylös päivittäin

12:00 Asukkaat avustetaan ruokasaliin ja aloitetaan lounaan jako. Jaan ruoan ja huolehdin asukkaiden päivälääkkeiden antamisesta. Ruoka annostellaan lautasille valmiiksi, tarjottimelle laitetaan myös juomat ja leipä. Tarjottimet viedään hoitajien toimesta pöytiin ja huolehditaan lääkkeiden annosta. Lounaan jälkeen tarjoillaan jälkiruoaksi kahvia ja pullaa. Avustan syötettäviä asukkaita. Lounasastiat kerätään pöydistä ja näin arkipäivisin viedään keittiölle pestäviksi. Iltaisin ja viikonloppuisin hoitajat huolehtivat myös astioiden pesun.

13:00 Asukkaiden wc-käynneissä avustaminen työparin kanssa. Osa asukkaista haluaa siirtyä tv-aulaan kotimaista elokuvaa katsomaan, ja osa asukkaista avustetaan vuoteeseen päivälevolle.

13:30 Kirjaukset ja raportti iltavuoron työntekijöille. Kaikista tänään avustamistani asukkaista kirjaan tiedot Efficaan. Asukkaiden vointia ja tapahtumia seurataan päivän aikana ja kirjataan tiedot ajatasaisesti ja asukkaan toimintakykyä arvioiden tietojärjestelmään.

14:15 Asukkaiden päivän aikana pestyt pyykit huolehditaan asukkaiden kaappeihin. Asukkaiden kanssa seurustelua.

15:00 Vaihdan vaatteet pukuhuoneessa ja lähden kotiin.

Asukkaat pääsevät virkkaamaan

Maria Sutinen saapuu iltavuoroon kello 13. Aluksi hän käy läpi aamun ja edellisen työn tapahtumia aamuhoitajan kanssa ja suunnittelee tulevaa työvuoroa yhdessä tutkintoaan tekevän opiskelijan kanssa. Sen jälkeen hän jakaa seuraavan päivän lääkkeet valmiiksi lääkehuoneessa.

14:10 Pidämme palaverin ilta- ja aamuvuoron kesken. Pääasiassa maanantain joulutapahtuman läpikäyntiä, myyntipöytien paikkojen pohdintaa, arpajaisten ja tarjoilun suunnittelua. Mietimme joulukuusien paikkoja ja sisustusta. Tämä on hyvin iso tapahtuma yksiköllemme, joten olemme joutuneet suunnittelemaan päivää paljon yhdessä.

Asukkailla on mahdollisuus virkata matonkudetta paksulla virkkuukoukulla. Moni haluaa kokeilla virkkaamista, ja löytää vanhoja muistoja avukseen.

Maria Sutinen

14:45 Avustamme asukkaat ylös päivälevolta yhdessä. Virikehetki, jossa on esillä opiskelijan tekemiä pitsiliinoja, koristeita ja mahdollisuus virkata matonkudetta paksulla virkkuukoukulla. Olin mukana ihastelemassa ja katselemassa kauniita tekeleitä asukkaiden seurassa. Hetkessä on keskustelua ja hyvää mieltä. Moni asukas haluaa kokeilla virkkaamista, ja moni löytää vanhoja muistoja avukseen.

15:20 Keittiön valmistelu päivälliskuntoon. Ohrapuuron, juomien sekä lääkkeiden tarjoilu asukkaille tarjottimilla pöytiin. On seurattava tarkkaan, että asukkaat saavat nieltyä tarjotut lääkkeet. Osa asukkaista syötetään. Jotkut saavat ruuan huoneisiinsa, ja heitä avustan ruokailussa.

Astioiden keräys ja lastaus tiskikärryyn. Kärryn vienti päiväkodin puolelle likoamaan huomista tiskausta varten. Eräs asukas haluaa auttaa pöytien siistimisessä, ja rohkaisen häntä siihen. Hän mielellään touhuaa keittiössä.

16:20 Hoitajien ruokailu.

Aamupuuro valmistuu vaunussa

16:40-18:00 Avustan osaa asukkaista iltatoimissa. Yksi haluaa jo tähän aikaan levolle. Toiselle vaihdan yöpaidan päälle ja avustan pesuissa. Yksi asukas pestään kahden hoitajan avustamana omassa pedissä. Hoidettavia minulla on tässä illassa seitsemän.

Erilaisen tästä illasta ja viikosta tekee se, että minulla on tämä opiskelijan tutkintotilaisuus, joka kestää viisi päivää. Tarkoituksenani on tänä aikana seurata opiskelijan suoriutumista päivittäisistä työtehtävistä Muuraskodissa ja sitä, että toteuttaako hän tälle ajalle asetetut tavoitteensa. Täytän arviointilomaketta koko viikon ajan töissä, kotona ja silloin kun ehdin. On kuitenkin oltava tarkkaavainen ja huomioitava opiskelijan toimintaa työn lomassa.

Eräs asukas haluaa auttaa pöytien siistimisessä, ja rohkaisen häntä siihen.

Maria Sutinen

Paketoimme opiskelijan kanssa muutaman arpajaisvoiton sellofaaniin joulutapahtumaa varten.

18:00 Hoitajien kahvitauko.

18:20 Asukkaiden iltapalan valmistelu keittiössä. Aprikoosipuuron jako kulhoihin, kahvin keitto, aamuisen puuron valmistelu astioihin ja laitto Burlodge-vaunuun, jossa puuro valmistuu yön aikana. Lääkkeiden jako tarjottimilla pöytiin. On taas huomioitava, että kaikki saavat lääkkeensä nieltyä.

Osa asukkaista syö omassa huoneessa, ja hoitaja avustaa heitä syömisessä. Osaa avustetaan ruokailussa pöytien äärellä. Astiat kerätään lopulta pöydistä ja pestään oman keittiön tiskikoneessa. Tiskien kuivuttua ne laitetaan kaappiin.

Erään asukkaan omainen saapuu vierailulle, ja kysyn kuulumisia. Keskustelen hetken asukkaan voinnista ja tämänhetkisestä kunnosta.

Pesulle ja yöpuulle

19:20 Iltapalan jälkeen alan heti avustaa asukkaita yöpuulle. Ohjaan asukkaat omaan huoneeseen, ja wc:ssä avustan heitä peseytymään. Vaihdetaan vaippa, pestään hampaat ja vaihdetaan yövaatteet. Yksi asukas haluaa soittaa puhelimellaan omaiselle, avustan häntä.

Yksi asukas pyrkii portista ulos ja haluaisi lähteä pihalle. Ohjaan hänet takaisin osastolle.

20:25 Kirjaamme opiskelijan kanssa Efficaan illan tapahtumat, jokaisen asukkaan voinnin ja toimintakyvyn. Yleensä pyrimme kirjaamaan tarkasti sen, onko tänään tapahtunut jotain uutta edellisiin päiviin verrattuna. Näin pysymme kärryillä voinnin muutoksista.

Pyydän opiskelijaa vielä arvioimaan omaa toimintaansa tämän ja eilisen päivän osalta. Annoin palautetta siitä, mikä oli ollut erityisen hyvää.

*21:00 *Työpäivä päättyy.

Lisää hoivakotien arjesta Ylen Hoivakoti kuntoon -tv-sarjassa.

Lue seuraavaksi