Vanhanen Ylen presidenttikyselyn tuloksista: "Ei yllätä ollenkaan – arvioin oikein, että kannatukseni on 1-2 prosenttia"

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen uskoo, että presidenttivaalit sähköistyvät tavalla, jota ei vielä osata ennakoida.

politiikka
Matti Vanhanen
Matti VanhanenMauri Ratilainen / AOP

Ylen presidenttikyselyssä kaksi prosenttia kansalaisista nimesi keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen suosituimmaksi ehdokkaakseen.

Vanhanen oli jo etukäteen arvioinut, että ensimmäisissä kyselyissä hänen kannatuksensa osuu 1-2 prosentin haarukkaan. Näin myös kävi Ylen kyselyssä.

– Ei yllätä ollenkaan. Kun ehdokkaat on asetettu ja varsinainen kilpailu alkaa niin sitten on parempi arvioida galluppeja, Vanhanen totesi Ylelle sunnuntaina.

Vanhasen mukaan aiemmat presidentinvaalit ovat osoittaneet, että yllätyksiä tulee. Hän odottaa istuvan presidentin Sauli Niinistön vankasta suosiosta huolimatta mielenkiintoisia vaaleja.

– Toinen kierros on sähköistynyt joka kerta tavalla, jota ei osattu etukäteen ennakoida.

– Tärkeintä on, että presidentinvaaleissa keskustellaan laajasti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Vaalit tarjoavat keskusteluun suuren mahdollisuuden. Olen aivan varma, että ihmiset lähtevät mukaan vaaleihin innokkaasti.

Vanhanen on toistaiseksi ainoa vaaleihin nimetty ehdokas.

Heinäluoma ja Tuomioja eivät taivu ehdolle

Kyselyn suosituimmat demariehdokkaat Eero Heinäluoma ja Erkki Tuomioja eivät aio pyrkiä ehdokkaaksi. Molemmat ovat kertoneet kantansa jo aiemmin. Tuomioja kommentoi kyselyn tulosta lyhyesti sunnuntaina.

– Ei ole yhtään mitään muuta kommentoitavaa kuin etten ole näissä kisoissa mukana.

Tuomiojan mukaan SDP:llä pitää olla vaaleissa oma ehdokas, mutta välttämättä hänen ei tarvitse olla puolueen jäsen.

Seuraavien presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään tammikuussa 2018.