Trump ei usko Venäjän sekaantuneen USA:n vaaleihin: "Naurettavaa"

Trump sanoi, ettei tiedustelupalveluilla ole tosiasiassa mitään käsitystä siitä, kuka mahdollisen hakkeroinnin takana on.

Ulkomaat
Donald Trump.
Donald Trump.Albin Lohr-Jones / EPA

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump sanoi televisiohaastattelussa sunnuntaina, ettei hän usko Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisen arvion mukaan Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin nimenomaan parantaakseen Trumpin mahdollisuuksia ja heikentääkseen Hillary Clintonin asemaa.

Trump sanoi Fox News -televisiokanavan haastattelussa, että hänestä kyse on jälleen yhdestä tekosyystä, joita demokraatit esittelevät vaalitappionsa syiksi.

– Minusta se on naurettavaa. Minusta kyse on vain jälleen yhdestä tekosyystä. En usko sitä, Trump sanoi haastattelussa.

"Tiedustelupalveluilla ei ole mitään käsitystä"

Trump sanoi, ettei hän usko raportin olevan peräisin CIA:lta ja hän syytti demokraatteja siitä, että nämä ovat vuotaneet sen julkisuuteen.

Trump sanoi, että tiedustelupalvelut ovat "suuressa sekaannuksessa" ja ne kiistelevät keskenään.

– Kukaan ei todellisuudessa tiedä, ja hakkerointi on hyvin kiinnostavaa. Jos hakkereita ei saada kiinni itse teossa, heitä ei saada kiinni ollenkaan. Tiedustelupalveluilla ei ole mitään käsitystä siitä, onko kyse Venäjästä, Kiinasta vai jostakusta joka istuskelee sängyllään jossain päin maailmaa. Heillä ei ole mitään käsitystä.

Trumpin mukaan hän ei välttämättä vastusta presidentti Barack Obaman määräämää selvitystä vaalikampanjan aikaisten kyberhyökkäysten selvittämisestä. Mutta Trumpin mukaan missään tällaisessa selvityksessä "ei pitäisi heti syyttää Venäjää, vaan myös muita valtioita ja ehkä muita yksilöitäkin pitäisi nimetä".

Obaman hallinto on sanonut, että tulossa oleva selvitys ei koske vain Venäjää tai viimeisiä vaaleja. Valkoisen talon mukaan raportissa tarkastellaan myös muun muassa vuosien 2008 ja 2012 vaalivuosien tapauksia, jotka on liitetty kiinalaisiin hakkereihin.

Useat demokraatti- ja republikaanisenaattorit julkaisivat sunnuntaina lausunnon, jonka mukaan raporttien Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin "pitäisi huolestuttaa kaikkia amerikkalaisia".

Trump kommentoi myös ympäristöasioita ja ulkopolitiikkaa

Trump sanoi haastattelussa myös, että hän tulee päättämään nopeasti useista ympäristöä koskevista asioista, kuten eri öljyputkihankkeista ja Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trump sanoi tutustuvansa parhaillaan Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tarkoitus on rajoittaa kasvihuonekaasujen päästöjä. Trump sanoi, ettei hän kuitenkaan halua, että sopimus asettaa USA:n "heikompaan kilpailuasemaan muiden maiden suhteen".

Trump sanoi haastattelussa, ettei hän aio romuttaa presidentti Obaman valtakauden perintöä täysin.

– En halua tehdä sellaista ollenkaan. Haluan vain tehdä sen, mikä on oikein, Trump totesi.

Trump kyseenalaisti myös Yhdysvaltain yhden Kiinan politiikan. Hän sanoi, ettei politiikkaa pitäisi jatkaa, ellei Kiina tekisi myönnytyksiä.

– En tiedä, miksi meidän pitäisi sitoutua yhden Kiinan politiikkaan, jos emme tee sopimuksia Kiinan kanssa esimerkiksi kauppa-asioissa.

LÄHDE: Reuters, AFP, AP