Trump ärsytti Kiinaa puheillaan – Kiina neuvoi lukemaan kirjoja

Yhdysvaltain pitkään harjoittama yhden Kiinan politiikka voikin Trumpin mielestä olla vain neuvottelujen alku.

Kiina
Donald Trump
Donald TrumpAlbin Lohr-Jones / EPA

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump sanoi Fox News -kanavan haastattelussa, että hän ei pidä yhden Kiinan politiikan jatkamista itsestään selvänä, jollei Kiinan kanssa sovita vastamyönnytyksistä, jotka koskisivat ainakin kauppaa.

Yhden Kiinan politiikka tarkoittaa Yhdysvaltain neljä vuosikymmentä noudattamaa käytäntöä, että se ei tunnusta Taiwania itsenäiseksi valtioksi, vaikka tukeekin sitä muutoin. Taiwan on Kiinan sisällissodan perua käytännössä oma valtionsa, mutta Kiina pitää virallisesti sitä maakuntanaan.

Pekingin hallituksen tunnustaminen Kiinan oikeaksi edustajaksi on ollut Yhdysvaltain ja Kiinan suhteiden peruskivi.

"Kiina ei minua määräile"

Kiina esitti vastalauseen, kun Trump otti Taiwanin presidentiltä vastaan puhelun, missä tämä onnitteli häntä vaalivoitosta.

Fox Newsin haastattelussa Trump sanoi, ettei halua, että Kiina sanelee, keneltä hän ottaa puheluita vastaan.

Trump myös syytti Kiinaa valuutan pitämisestä keinotekoisen halpana, mikä vahingoittaa Yhdysvaltain vientikauppaa. Edelleen hän muistutti, että Kiina rakentaa tukikohtaa Etelä-Kiinan meren saarille, jotka eivät välttämättä kuulu sille.

"Äärimmäisen huolestuttavaa"

Kiinan virallinen kommentti Trumpin puheisiin tuli aamupäivällä Suomen aikaa. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi niitä äärimmäisen huolestuttaviksi.

– Jos yhden Kiinan periaate vaarannetaan, Kiinan ja Yhdysvaltain suhteiden vakaa kehittyminen ja kahdenvälinen yhteistyö eivät enää tulisi kysymykseenkään, hän sanoi.

Valtiojohtoisissa kiinalaislehdissä on julistettu, että yhden Kiinan politiikka tai Taiwanin kysymys ei ole kauppatavaraa. Trumpia kutsuttiin lapselliseksi ja häntä kehotettiin lukemaan joku kirja Yhdysvaltain ja Kiinan suhteista.

Mieleinen nimitys

Toisaalta Kiinassa on oltu tyytyväisiä Trumpin suunnitelmiin nimittää Iowan kuvernööri Terry Branstad seuraavaksi suurlähettiläksi Pekingiin. Branstad on tunnettu Kiinan ystävä, ja hänellä on hyvät suhteet Kiinan presidenttiin Xi Jinpingiin.

Eräät kiinalaiskommentit ovat myös muistuttaneet, että ei vielä voida sanoa, tarkoittaako Trump puheillaan totta, vai muuttaako hän jälleen mielensä.

Lähteet: AFP, Reuters