Hyppää sisältöön

Huvipuiston paikka kuumentaa edelleen tunteita – viljelypalstoja jyrättäisiin ja metsää häviäisi

Oulun Hietasaaren ja Nallikarin alueen kaavasta väännetään jälleen kättä. Kuuluisan uimarannan kupeeseen suunnitellaan Kalevala-henkistä huvipuistoa.

Nallikarin kaavaluonnoksessa uudelle huvipuistolle on varattu paikka Mustansalmen molemmin puolin. Nykyisin alueella oleville palstaviljelmille olisi tarkoitus raivata uusi alue. Kuva: Oulun kaupunki

Hietasaaren ja Nallikarin alueen kaavamuutokset ovat aiheuttaneet Oulussa voimakasta kädenvääntöä jo pitkään. Suunnitelmien mukaan alueelle olisi tulossa Kalevala-aiheinen huvipuisto, kun taas Nallikarin matkailualueelle keskitettäisiin nykyistä enemmän erilaisia matkailupalveluja.

Uutta huvipuistoa on suunniteltu alueelle, jossa nykyisin on luonnontilaista metsää sekä viljelypalstoja.

Suunnitelmissa myös saaren nykyisiä ulkoilu- ja virkistysalueita on tarkennettu ja rajattu. Myös erilliset palstaviljelyalueet on koottu yhteen ja ne siirrettäisiin suunnitellun huvipuiston alta uudelle alueelle.

Maanantaina valtuuston hyväksyttäväksi tulevilla kahdella erillisellä kaavaluonnoksella halutaan varmistaa myös saaren huviloiden säilyttäminen ja kehittäminen. Nykyisin huvilat sijaitsevat virkistysalueeksi merkityllä alueella, mutta jatkossa niiden kaava muuttuisi huvila-alueeksi.

Järjestöjen kansalaisadressi vastustaa

Suunnitelmia vastustava Hietasaari-liike on kerännyt nimiä kansalaisadressiin, jossa vaaditaan kaavamuutoksen palauttamista uudelleen valmisteluun. Adressin allekirjoittajien mielestä huvipuistolle pitäisi etsiä Oulusta toinen paikka. Heidän mukaansa uudet alueen kaavat vaarantavat myös saaren ainutlaatuisia luonto- ja kulttuuriarvoja.

Hietasaari-liikkeessä on mukana runsaat 20 oululaista järjestöä, joista useilla on oma kesäpaikka. Vetoomuksessa on runsaat 1 600 allekirjoitusta ja se luovutetaan Oulun kaupunginvaltuuston edustajille maanantaina ennen valtuuston kokousta.