Valkoiset hanget ja kiltit lapset – jouluisissa lastenkirjoissa tavoitellaan yhä perinteistä idylliä

Joulupukin identiteettikriisit ja vanhempien joulukiireellä vitsailu ovat lasten joulukirjojen uusia piirteitä.

kulttuuri
Ylen aamu-tv: Jouluiset lastenkirjat
Ylen aamu-tv: Jouluiset lastenkirjat

Lasten joulukirjojen joulu näyttää vuosikymmenestä toiseen melko lailla samalta: lunta on paljon, joulupukki asuu Korvatunturilla ja kiltit lapset toivovat vaatimattomia lahjoja.

Kirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttunen on tutkinut jouluisia lastenkirjoja 1800-luvulta tähän päivään. Hänen mukaansa niissä on aina ollut nähtävillä aikuisten salainen toive, että tärkeintä joulussa olisivat materian sijasta rauhallinen yhdessäolo ja aineettomat arvot.

Toki nykyaika tuo kirjoihin omat vivahteensa. Uusissa lastenkirjoissa joulupukilla voi esimerkiksi olla identiteettikriisi tai hän voi joutua käymään kuntosalilla pitääkseen kroppansa kunnossa.

– Nykyään vitsaillaan paljon myös vanhempien joulustressistä. Joulua suoritetaan ja piparit palavat uuniin, Heikkilä-Halttunen kuvailee.

Ylipäätään huumoria on lasten joulukirjoissa hänen mukaansa enemmän kuin ennen. Hengellisyyden ja uskonnon korostaminen on sen sijaan vähentynyt.

– Toisaalta yllättävän moniin kirjoihin on sisään kirjoitettu toisintoja jouluevankeliumin tapahtumista.

Vaikka joulukirjat ovat maallisempia ennen, niissä korostuvat rauhoittuminen ja sydämen puhtoisuus.

– Se on sellaista modernia hengellisyyttä, jota lastenkirjoista edelleen löytyy.

Joulu ja lukeminen kuuluvat yhteen

Lapsille suunnattuja joulukirjoja ilmestyy Suomessa vuosittain noin 10–20. Kustantajat tuntuvat luottavan siihen, että kirjoille riittää kysyntää. Se on Heikkilä-Halttusen mukaan luonnollista, koska joulu on yhdessä lukemisen ja rentoutumisen aikaa.

– Näitä kirjoja luetaan kaikessa rauhassa ja herkutellaan joulun kliseillä ja joulutunnelmalla.

Joulu on hänen mukaansa antoisa lastenkirjojen aihe, sillä jouluun kuuluvat ihmeet, yllätykset ja joulun lumous. Jouluna kaikki on mahdollista, mikä antaa kuvittajille ja kirjoittajille otollisen pohjan loihtia erilaisia tulkintoja.

Yksi maailmankirjallisuuden tunnetuimpia joulukirjoja on Charles Dickensin Saiturin joulu, jonka ensipainos julkaistiin 1843.

Heikkilä-Halttusen mukaan sen tarina on nyt hyvin ajankohtainen. Hän näkisi mielellään vastaavia tarinoita nykyistä enemmän myös uusissa lasten joulukirjoissa.

– Saiturin joulussa joulumieli syntyy köyhien ja hädänalaisten auttamisesta. Toivoisin, että vähäosaisten auttaminen näkyisi entistä enemmän myös nykylastenkirjoissa.