Aleppon taistelu lähestyy loppuaan – kapinalliset menettävät asemia

Kapinalliset ovat menettäneet jo 90 prosenttia siitä alueesta, jota he alun perin Aleppossa hallitsivat.

Siviilejä lähdössä taistelujen keskeltä Itä-Alepposta. Etualalla Syyrian sotilaita. Kuva: EPA

Aleppon kaakkoisosassa saarrettuna olevat Syyrian opposition joukot ovat menettäneet jälleen yhden alueen, kertoo oppositiomielinen tarkkailujärjestö. Syyrian armeijan ja sen liittolaisten hyökkäys kapinallisten viimeisiin asemiin jatkuu kovalla tykistötulella.

Kapinallisten vetäytyminen Sheikh Saeed -nimiseltä alueelta merkitsee, että he ovat menettäneet jo 90 prosenttia siitä alueesta, jota he alun perin Aleppossa hallitsivat.

Syyrian armeijan mukaan se on jatkanut nopeaa etenemistä monilla muillakin kaakkoisen Aleppon alueilla. Armeijan mukaan kapinalliset pakenevat.

Syyrian armeija, libanonilaiset ja iranilaiset shiia-joukot ja Venäjän ilmavoimat aloittivat hyökkäyksen Aleppon kapinallisalueiden valtaamiseksi marraskuun puolessa välissä.

Kymmeniä tuhansia siviilejä turvaan

Viimeisen vuorokauden aikana hallituksen valtaamista Aleppon kortteleista on viety turvaan yli 10 000 siviiliä. Marraskuun puolesta välistä lähtien noin 130 000 siviiliä on lähtenyt tai viety pois kotoaan taistelualueilta.

Kapinallisten hallussa olevilta alueilta siviilejä ei ole lähtenyt paljoa. Monet asukkaista ovat kapinallistaistelijoiden sukulaisia jolloinka he eivät välttämättä halua lähteä. Toisaalta on myös tietoja, että siviilejä ei päästetä pois.

Venäjän mukaan yli 700 kapinallistaistelijaa on antautunut vuorokauden mittaan. Tietoa ei ole voitu tarkistaa muualta. Aleppossa arvioidaan olevan vielä useita tuhansia kapinallisia.

Tarjous poistumisesta?

Kapinallisten mukaan heille on tarjottu turvallista poistumista Alepposta. Tarjouksella olisi Yhdysvaltain tuki, ja Venäjä olisi luvannut, ettei ketään vahingoiteta. Venäjä on kuitenkin kiistänyt, että mistään tällaisesta olisi sovittu.

Aleppon valtaus olisi suuri voitto presidentti al-Assadin hallitukselle ja sitä tukeville Iranille ja Venäjälle. Alepposta on taisteltu yli neljä vuotta.

Toisaalla Syyrian sodassa Assad ja Venäjä kärsivät takaiskun, kun heidän jo kertaalleen valtaama Palmyran historiallinen kaupunki on jälleen ainakin osittain Isis-järjestön hallussa. Syyrian armeija sanoo joukkojensa poistuneen Palmyran ulkopuolella olevista puolustusasemista.

Venäjän ilmavoimat on tehnyt maanantaina Palmyraan useita ilmaiskuja.

Lähteet: AFP, Reuters

Korjattu taistelualueilta marraskuun puolesta välistä lähtien poistuneiden siviilien määrä kello 13.37.