1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkolalaiset Cannes-voittajat puolustavat kotikouluaan – "Omintakeinen kyläyhteisö on hyvä kasvualusta"

Kansainvälistä mainetta niittäneen Hymyilevä mies -elokuvan tekijäjoukko on järkyttynyt kaupungin aikeista lopettaa koulu Kokkolan Ykspihlajasta.

Koulutus ja kasvatus
Jarkko Lahti ja Oona Airola
Ohjaaja, käsikirjoittaja Jarkko Lahti ja Oona Airola Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2016.AOP

Kokkolalaislähtöiset taiteen tekijät vetoavat kaupungin päättäjiin ja kaupunginjohtaja Stina Mattilaan Ykspihlajan koulun puolesta. Vetoomuksen on kirjoittanut 11 taiteilijaa. Joukossa on Hymyilevä mies -elokuvan tekijäjoukkoa: ohjaaja Juho Kuosmanen, pääroolien esittäjät Jarkko Lahti ja Oona Airola sekä tuottaja Jussi Rantamäki.

Ykspihlajan koulu suljettiin lähes 3 vuotta sitten sisäilmaongelmien vuoksi. Viime talvena Kokkolan kaupunginvaltuusto päätti, että Ykspihlajaan rakennetaan uusi koulu. Ylen tietojen mukaan kaupunki aikoo nyt kuitenkin jäädyttää hankkeen.

Taiteilijat ovat tästä järkyttyneitä. He kirjoittavat, että Ykspihlaja on monelle henkinen koti, jossa on tehty yli sadan vuoden ajan teatteria, urheilua, musiikkia, taidetta ja tapahtumia, joista koko Kokkola ja muukin maailma on päässyt osalliseksi.

– Viimeisimpänä esimerkkinä Hymyilevän miehen menestystarina, jonka tekijöistä monet ovat harrastaneet nuoruudessaan Ykspihlajassa. Omintakeinen kyläyhteisö on ennenkin ollut hyvä kasvualusta pienille asioille, joista on kasvanut suuria, taiteilijat toteavat vetoomuksessaan.

"Ainutlaatuisen kulttuurin loppu"

Taiteilijat muistuttavat, että Ykspihlajan koululla on ollut merkittävä rooli kulttuuriharrastuneisuuden tukijana.

Haluamme, että Ykspihlaja säilyy vireänä ja elinvoimaisena myös tulevaisuudessa. Se on koko kaupungin etu, kuten on viime vuosina saatu huomata.

Taiteilijat Ykspihlajan koulun puolesta

– Pelkona on, että ilman koulua Ykspihlaja ei myöskään enää houkuttele lapsiperheitä, joita etenkin 2010-luvun puolella on muuttanut kaupunginosaan ennätysmäärä. Ilman lapsia taas ei ole tulevaisuutta.

– Koulun sulkeminen olisi ainutlaatuisen kylän ainutlaatuisen kulttuurin lopun alku. Haluamme, että Ykspihlaja säilyy vireänä ja elinvoimaisena myös tulevaisuudessa. Se on koko kaupungin etu, kuten on viime vuosina saatu huomata, taiteilijat toteavat vetoomuksessaan.

Raija Mäkeä näyttelevä Oona Airola ja Olli Mäkeä näyttelevä Jarkko Lahti.
Kokkolalaislähtöiset Oona Airola ja Jarkko Lahti näyttelevät Hymyilevän miehen päärooleja.Kuokkasen Kuvaamo, © Elokuvayhtiö Aamu 2016
Lue seuraavaksi