Hallintoneuvoston puheenjohtaja Rossi: "Posti edelleen tehtäviensä tasalla – jakelun takkuaminen inhimillistä"

Keskustan kansanedustaja Markku Rossi sanoo, että Postin johdon tehtävä on hoitaa asiat kuntoon.

posti
Markku Rossi
Markku RossiYle

Keskustan kuopiolainen kansanedustaja, Postin hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Rossi ei hätkähdä viimeaikaisista Postin pahoista jakeluongelmista. Esimerkiksi Kuopiossa jakelu on takkuillut pahasti, ja postia on jaettu esimiesvoimin reilusti myöhässä. Myös Helsingissä ja Pohjanmaalla on ollut suuria vaikeuksia postin jakelussa viime aikoina.

– Uskon, että Posti on tehtäviensä tasalla. Kun ajatellaan, että vuosittain kulkee kolmatta miljardia lähetystä, niin kyllä siellä tapahtuu ihan kaikenlaista. Milloin on postiauto ojassa, milloin on väkeä sairaana. Se on inhimillistä toimintaa, Rossi puolustaa Postia.

Rossi sanoo, että mikään muu organisaatio ei käy jokaisen suomalaisen ovella tai postilaatikolla joka päivä.

– Tähän mahtuu häiriöitä mukaan. Postin johdon tehtävä on tietysti hoitaa niitä mahdollisimman hyvin kuntoon.

Postilain uudistus vireillä

Postilaki on uudistumassa ja uuden lain on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2017. Uuden postilain mukaan posti jaettaisiin maaseudulla viitenä päivänä viikossa ja taajamissa kolmena päivänä viikossa. Jakeluun maaseudulla osallistuisivat myös yksityiset yritykset.

– Siinä varaudutaan siihen, että kirjepostin kanto vähenee kaiken aikaa. Jatkuvasti siirrytään sähköiseen puoleen. Valtio tekee suurten toimijoidensa kuten verottajan, Trafin ja Kelan toimesta ratkaisuja vuonna 2018, jolloin siirrytään sähköiseen postilaatikkoon. Näihin on pakko varautua.

Rossi sanoo, että niillä alueilla, joilla ei synny luontaista kilpailua eli maaseudulla, jossa ei ole lehtien varhaisjakelua, turvataan lainsäädännöllä viisipäiväinen jakelu.

– Se tarkoittaa lehtien kulkemista. Kirjeet kulkevat siinä sivussa. Nyt tähän asti se on mennyt yleispalvelun lainsäädännön mukaisesti.