Hyppää sisältöön

Oululaissiru petaa tietä puettavalle älylle – tarjolla miljardimarkkinat

Liikunta ja urheilu tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia ict-yrityksille. Muun muassa iProtoxin innovaatiot tuovat uudet teknologiat ja laitteet hyvinkin lähelle ihmisen arkea.

Aistin Blue on iProtoxin pienikokoinen elektroninen tuotealusta, joka mahdollistaa tiedon langattoman siirron. Kuva: iProtoxi

Liikunnan ja ict-teknologian liitto ja kiinnostus toisiinsa on läheinen. Ensimmäiset langattomat sykemittarit yli 30 vuotta sitten olivat oman aikansa taidonnäytteitä, eikä teknologian merkitys ja määrä ole ainakaan vähentynyt uusimmissa laitteissa.

Sovellukset perustuvat usein langattomaan viestintään, ja tarvittavat tiedot kerätään erilaisilla antureilla. Yhä useammin puhutaankin puettavasta elektroniikasta, älyvaatteista ja esineiden internetistä.

Uusille ja vanhoillekin ict-yrityksille liikunta- ja urheiluteknologia tarjoaa mahdollisuuden kehittää tuotteita ja toimintaa uusille asiakkaille.

Oululainen iProtoxi kehittää uuden ajan liikuntalaitteita

Oulussa on viime vuosina perustettu kymmeniä ict- ja urheiluteknologiayrityksiä. Yksi niistä on iProtoxi-tuotekehitystalo, joka keskittyy puettavaan elektroniikkaan ja esineiden internettiin.

Alustamme mahdollistaa pienikokoisten ja langattomien laitteiden valmistuksen

Janne Kallio

Yhtiö aloitti vuonna 2012, jolloin tarkoituksena oli kehittää sensorisovelluksia. Nyt yhtiön päätuote on elektroninen tuotealusta, jota voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Janne Kallio.

– Liikunta- ja urheiluteknologia on meidän ydinosaamista. Alustamme mahdollistaa pienikokoisten ja langattomien laitteiden valmistuksen ja asiakaskohtaisen muokkaamisen.

iProtoxin tekniikkaa on käytetty muun muassa oululaisessa hiihtoanalysaattorissa, joka kiinnitetään hiihtäjän nilkkaan keräämään tietoa olosuhteista ja hiihtotekniikasta.

Yhtiön tekniikkaa ja osaamista on käytetty myös tamperelaisessa juoksusensorissa ja optisessa sykkeen mittauksessa.

Alan kasvu näkyy myös Oulussa

Oululaisyhtiö työllistää vajaa kymmenen henkilöä, mutta kasvu on ollut vauhdikasta. Toimitusjohtaja Janne Kallio ennustaa nousun jatkuvan myös tulevina vuosina.

Tämä on nouseva ala ja ihmisillä on uusia ja erilaisia tuoteideoita

Janne Kallio

– Liikevaihto on kasvussa ja tavoitteena on tuplata se vuosittain.

– Tämä on nouseva ala, ja ihmisillä on uusia ja erilaisia tuoteideoita, joiden kehittäminen tuo uusia asiakkuuksia ja tuotteita meillekin.

Urheilu ja liikunta tarjoaa maailmanlaajuisesti satojen miljardien eurojen markkinat. Suomessa useat uudet startup-yritykset kehittävät erilaisia liikuntaan, urheiluun tai hyvinvointiin liittyviä laitteita ja sovelluksia.

Myös sijoittajien kiinnostus on kasvussa. Esimerkiksi kasvutapahtuma Slush järjesti tänä vuonna ensimmäistä kertaa liikunta- ja urheilumarkkinoihin keskittyvän Smash-teemapäivän.