Poliisi Vuosaaren palosta: perhe oli säilyttänyt saunassa vaatteita ja kenkiä

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijaryhmä on vahvistanut palon alkaneen saunasta. Viime perjantaisessa kerrostalopalossa menehtyi perheen äiti ja kolme alaikäistä lasta.

tulipalot
Palomiehiä kerrostalon edustalla Vuosaaressa varhain perjantaiaamuna 9. joulukuuta.
Palomiehiä kerrostalon edustalla Vuosaaressa varhain perjantaiaamuna 9. joulukuuta.Yle

Helsingin Vuosaaren tuhoisan tulipalon onnettomuustutkinta keskittyy asunnon saunaan ja sen kiukaaseen.

Jo välittömästi palon jälkeen poliisi sai tutkinnassaan lisävarmuutta siihen, että asunnossa olleet palovauriot olivat pahimmat saunan kiukaan vieressä.

Onnettomuustutkintakeskuksen asettama tutkintaryhmä on kerännyt lisätietoja tulipalosta viikonlopun aikana ja vahvistaa palon alkaneen saunasta.

Erityisesti tutkinnassa selvitetään osasiko asunnossa asunut perhe käyttää saunaa turvallisesti sekä sitä, miksi perhe ei onnistunut pelastautumaan palotilanteesta.

– Nyt on tärkeintä selvittää miten saunaa on aiemmin ja onnettomuutta edeltävänä aikana käytetty, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Saunassa säilytettiin vaatteita ja kenkiä

Poliisikuulustelussa perheen isä on kertonut, että saunaa on harvoin käytetty kylpemiseen. Sen sijaan siellä on säilytetty muun muassa vaatteita ja kenkiä.

– Se, että kiukaassa on sulanutta kangasmateriaalia, on merkki siitä, että liian lähellä kiuasta on säilytetty materiaalia, joka kuumuudessa sulaessaan on todennäköisesti aiheuttanut palon, toteaa poliisin tutkinnanjohtaja Anne Hietala tiedotteeessa.

Kiuas ja siihen sulanut kangas päätyvät vielä tutkittaviksi Keskusrikospoliisin rikostekniseen laboratorioon.

Poliisitutkinnassa on myös vahvistunut, ettei asunnossa ollut palovaroitinta.

Onnettomuustutkintakeskus selvittää palon lisäksi tapahtumien kulkua yleisesti sekä pelastus- ja viranomaistoimintaa. Tutkinnan on tarkoitus valmistua puolen vuoden aikana.

– Totta kai siihen kuuluu myös, että teknisesti tarkastellaan kiuasta, sen sähkökytkentöjä ja ajastimia, että millaisessa kunnossa ne ovat olleet, Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnanjohtaja Kai Valonen sanoo.

Uhrit ovat hengittäneet palokaasuja

Viime perjantaina syttyneessä kerrostaloasunnon palossa kuoli neljä ihmistä: äiti ja kolme lasta. Nuorin heistä oli parivuotias. Perheen isä oli tapahtuman aikana töissä yövuorossa.

Oikeuslääketieteellisen ruuminavauksen perusteella uhrit ovat hengittäneet palokaasuja. Muut oikeuskemialliset tutkimukset valmistuvat myöhemmin.

Vuosaaren Vuotiellä syttynyt palo oli suuronnettomuus, koska uhreja oli neljä.

Edellinen uhrimäärältään yhtä vakava palo Suomessa oli Naantalissa vuonna 2009 tapahtunut viiden nuoren kuolemaan johtanut omakotitalon tulipalo. Tutkinnassa on myös Raahessa syyskuussa tapahtunut rivitalopalo, joka johti lasten kuolemaan.

12.12.2016 kello 12:32 Juttua täydennetty poliisin tiedoilla.

12.12.2016 klo 14.25: Päivitetty jutun otsikkoa tiedoilla vaatteiden ja kenkien säilyttämisestä saunassa.