Saavatko punaiset vihdoin muistomerkin Keski-Porin kirkkopuistoon?

Vuoden 1918 sisällissodan punaisten muistomerkkiä ovat esittäneet yhdessä Porin sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliittolaiset. Museovirasto ja seurakunnan johtoryhmä tukevat ehdotusta.

Punaisten muistomerkki Kalevankankaan hautausmaalla Kuva: Antti Eintola / Yle

Työväenpuolueiden toive punaisten muistomerkin pystyttämisestä Keski-Porin kirkkopuistoon on myötätuulessa. Seurakuntayhtymän johtoryhmä on päättänyt puoltaa esitystä.

SDP:n ja vasemmistoliiton kunnallisjärjestöt jättivät alkuvuonna anomuksen vuoden 1918 sisällissodan punaisten muistomerkin pystyttämisestä vuonna 2018.

Kirkkopuistossa on jo valkoisten muistomerkki, heimosotien muistomerkki, vuosien 1939–45 sotien sankarihautausmaa sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Ehdotuksen mukaan uusi muistomerki sijoittuisi Porin Etelärannasta Keski-Porin kirkolle johtavan käytävän varteen.

Museovirasto tukee

Seurakuntayhtymälle ei muodostu kustannuksia muistomerkistä, koska sen maksavat työväenpuolueiden kunnallisjärjestöt. Valaistuksesta ja pohjalaatasta vastaisi Porin kaupunki.

Läänintaiteilija Marjo Heinon suunnittelemaan muistomerkkiin tulisi kaksi tekstiä:"Kansalaissodassa 1918 vakaumuksensa vuoksi menehtyneiden muistolle – Työväenjärjestöt" ja "Oikeutta ei synny ilman rakkautta". Muistomerkissä olisi luontoaiheinen pronssinen reliefi. Itse paasi olisi punaista graniittia.

Museovirasto on antanut punaisten muistomerkin pystyttämisestä myönteisen lausunnon. Viraston mukaan suunnitelma on hyvin perusteltu ja kannatettava. Päätöksen pystytyksen sallimisesta tekee Porin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto.

Piiispa siunaa uhrit

Turun piispa Kaarlo Kalliala on SDP:n ja vasemmistoliiton mukaan lupautunut tulemaan muistomerkin paljastustilaisuuteen. Samalla hän siunaa Käppärän hautausmaan joukkohautaan haudatut punaiset sisällissodan uhrit.

Vuoden 1918 sisällissodassa Porin kaupunki oli rintamalinjan punaisella puolella. Pori oli sisällissodan aikaan vahva teollisuuskeskittymä, jossa punaisilla oli vahva kannatuspohja.