Makedonian vaaleissa liki tasatulos – poliittinen kriisi jatkuu

Vaalit eivät tuoneet ratkaisua salakuuntelusta alkaneeseen poliittiseen umpikujaan Makedoniassa.

Ulkomaat
liput ja juhlijoita
Sosialidemokraattien kannattajat juhlivat vaalitulosta Makedonian pääkaupungissa Skopjessa. Esillä ovat Makedonian ja Albanian liput.Georgi Licovski / EPA

Salakuunteluskandaali sysäsi liikkeelle poliittisen kriisin, jonka toivottiin päättyvän sunnuntaina pidettyihin ennenaikaisiin vaaleihin. Mutta kun 97 prosenttia äänistä oli laskettu, Makedonian pääkaupungin Skopjen kaduilla oli kaksi vastakkaista ryhmää, jotka katsoivat voittaneensa.

Makedoniaa on hallinnut kymmenen vuotta Nikola Gruevski. Hän johtaa puoluetta, joka tunnetaan lyhenteellä VMRO-DPMNE. Gruevskin hallitus jäi helmikuussa 2015 kiinni jopa 20 000 ihmisen salakuuntelusta. Kuuntelussa oli ollut muun muassa poliitikkoja, journalisteja, pappeja, poliiseja.

Hallitus kiisti mitään tehneensä. Paljastus johti kuitenkin kuukausien katumielenosoituksiin ja lamautti poliittisen päätöksenteon. Lopulta EU välitti sopimuksen ennenaikaisista vaaleista.

Oppositio voitonvarma

Gruevskin hallitusliittoutuma sanoo saaneensa lähes 38 prosenttia äänistä. Oppositiossa olevat sosialidemokraatit, SDSM, on saanut yli 36 prosenttia, mutta tulkitsee silti voittaneensa vaalit. Sosialidemokraatit ovat menestyneet varsinkin pääkaupungissa.

Juuri SDSM ja sen johtaja Zoran Zaev olivat ne, jotka paljastivat salakuuntelun ja jotka ovat hiillostaneet asialla Gruevskia. Zaev on myös syyttänyt Gruevskia ja hänen lähipiiriään laajasta korruptiosta, vaalivilpistä ja poliittisista oikeusjutuista.

Jos voittajaksi julistetaan Gruevski ja hän jatkaa pääministerinä, voi opposition ennustaa jatkavan hänen haastamistaan, eikä salakuuntelujupakkaa unohdeta.

mies ja nainen
Nikola Gruevski ja hänen vaimonsa Borkica äänestyspaikalla sunnuntaina.Georgi Licovski / EPA

Sikäli kun vaalitulos selviää ja osapuolet sen hyväksyvät, hallituksen muodostamiseen tarvitaan albaaniväestön puolueita. Albaaneja on noin neljäsosa Makedonian väestöstä. Enemmistö makedonialaisista on slaaveja.

Patsaita ja pakolaisia

Korruption lisäksi Gruevskia voi epäillä kyseenalaisesta rahankäytöstä. Makedonian pääkaupunki Skopje on viime vuosina rakennettu uuden näköiseksi lukuisine patsaineen ja virastojen klassisine pylväsjulkisivuineen. Kuitenkin Makedonia on köyhä valtio jopa balkanilaisittain.

Makedonia julistautui itsenäiseksi 1991 Jugoslavian alkaessa hajota. Toisin kuin Jugoslavian muut osat, Makedonia säästyi sodilta – lukuun ottamatta lyhyttä albaanien kapinaa vuonna 2001.

Makedonia on jo vuosia pyrkinyt sekä EU:hun että Natoon. Kumpikin hanke on törmännyt Kreikan vastustukseen. Kreikalla on Makedonia-niminen maakunta, eikä Makedonian valtio suostu muuttamaan nimeään.

Euroopalle Makedonian merkitys nousi vuonna 2015, kun sen läpi tuli Kreikasta runsaasti turvapaikanhakijoita Serbiaan ja siitä eteenpäin. Monen muun maan tavoin Makedonia on rakentanut rajalleen aidan. Jotkin EU-maat ovat auttaneet Makedonian ja Kreikan välisen rajan vartioinnissa.

Lähde: AFP, AP Reuters