Kun rakkaasi onkin peliriippuvainen – tutkija selvittää, miten parisuhde kestää petoksen ja velat

Peliriippuvaiset usein salaavat ongelmansa. Salaisuuden paljastuttua rinnalla seisovan puolison niskaan kaatuu suuri taakka.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Tavallinen tarina alkaa, kun puoliso tulee kotiin ja löytää postin tuomat perintäkirjeet. Kirjeet puhuvat karua kieltä: ne kertovat, miten pahoissa veloissa kirjeiden vastaanottaja onkaan. Rahapeliongelmainen on tottunut salaamaan ja piilottelemaan kirjeitään, mutta nyt hän syystä tai toisesta lipsahti ja kirjeet päätyivät puolison käsiin.

Toisenlainen tarina voi liittyä pitkiin työpäiviin. Taas on jäätävä ylitöihin, kyllä puoliso ymmärtää. Tällä kertaa hän kuitenkin käy kumppaninsa työpaikalla tai soittaa työkaverille: ei ole näkynyt moneen tuntiin.

"Toivon, että se katkeruus lähtisi minusta ja parisuhteessa näkisin taas miehen miehenä enkä paskiaisena, joka teki minulle paljon pahaa." (Ote Johanna Marttisen väitöskirjan ensimmäisestä artikkelista.)

Rahapeliriippuvaisia on Suomessa noin prosentti koko väestöstä. Peliriippuvuus pidetään usein salassa niin pitkään kuin suinkin mahdollista. Lopulta pelaaja jää kiinni ja hänen helpotuksensa on suunnaton. Enää ei tarvitse salailla ja valehdella.

Toivon, että se katkeruus lähtisi minusta ja parisuhteessa näkisin taas miehen miehenä enkä paskiaisena.

Peliriippuvaisen puoliso

Puolison maailma kuitenkin romahtaa yhdessä hetkessä. Tilanne on hyvin erilainen kuin esimerkiksi päihdeongelmissa, joita ei pysty samalla tavalla piilottelemaan.

– Kun asia paljastuu, luottamus menetetään kokonaan ja sen rakentamiseen menee kauan, kertoo aihetta tutkiva Johanna Marttinen.

Marttinen laatii parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa väitöskirjaa rahapeliriippuvaisten parisuhteista. Hänen keräämässään aineistossa on tällä hetkellä muun muassa tarinat 11 naiselta, jotka ovat peliriippuvaisen puolisoita. Marttinen toimii Kuopiossa perheentalon koordinaattorina.

Puolison parantuminen voi alkaa raha-asioiden selvittämisestä

Peliongelman paljastuttua puoliso menee shokkiin ja alkaa eräänlainen kriisivaihe. Sen jälkeen hän tarvitsee paljon tukea ja tietoa siitä, mistä riippuvuudessa on kyse. Miten on mahdollista, että toinen on pelannut velkaa kahden asuntolainan edestä? Millaisia pelejä ylipäätään on olemassa.

"Kun tulin vanhempieni luo, kukaan ei puhunut minulle. Yritin selittää, mitä peliriippuvuus on sairautena. He sanoivat, että puolisoni on rikollinen eikä sairas. Olin tosi surullinen." (Ote Johanna Marttisen väitöskirjan ensimmäisestä artikkelista.)

Kun tietoa on saatu, on tärkeää saada talous kuntoon tai edes oikeaan suuntaan. Marttisen keräämistä tarinoista käy ilmi, että puolison ja parisuhteen parantuminen helpottuu, kun käytännön asiat on saatu alulle.

– Tilanteeseen liittyy tietysti riitoja ja joskus peliongelmaisen puoliso pyrkii selviytymään vetäytymällä koko asiasta tai itse suhteesta. Puoliso saattaa alkaa hallinnoida koko talouden raha-asioita ja ottaa hetkeksi vastuun niistä. Se voi olla hyvä asia, koska silloin pelaaja voi keskittyä toipumiseen ja pelaaminen estyy, Johanna Marttinen kertoo.

Parin toipuminen etenee usein eri tahdissa. Kun pelaaja hakee jo apua ongelmaansa, puoliso vasta käsittelee tilannetta.

Luottamus menetetään kokonaan ja sen rakentamiseen menee kauan.

Johanna Marttinen

Marttisen mukaan kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että peliongelman paljastuminen lisää eron riskiä. Marttisen havaintojen perusteella kriisi voi päättyä myös hyvin ja pari pysyy yhdessä. Taloudelliset vaikeudet tuovat arkeen kuitenkin paljon haasteita, jos puoliso päättää jäädä peliongelmaisen rinnalle.

Marttinen kertoo esimerkin naisesta, joka ei päässyt sisarensa häihin, koska lahjaan ja matkoihin ei yksinkertaisesti ollut varaa.

Avun on oltava nopeaa ja lähellä

Peliongelman paljastumisella on myös ruma puoli: itsemurhia sekä mielenterveys- ja päihdeongelmia. Pelaajan puoliso ja peliongelmasta kärsivä tarvitsevat välittömästi ammattiapua ja mahdollisesti myös vertaistukea.

– Monet puolisot ovat kertoneet, että heitä on pompoteltu paikasta toiseen ja varsinkin pienemmiltä paikkakunnilta ei välttämättä edes löydy apua peliongelmaisille ja heidän läheisilleen, Johanna Marttinen kertoo.

Marttinen korostaakin, että esimerkiksi verkosta saa helposti tietoa paikallisista tukiryhmistä. Myös ensisijaisesti päihderiippuvaisille suunnatuista paikoista voi saada tukea peliriippuvuuden käsittelemiseen.