Pitkäniemen psykiatrinen sairaala muuttaa Nokialta Tampereelle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto linjasi, että Pitkäniemen sairaalan aikuispsykiatria siirretään Nokialta Tampereelle.

psykiatria
Pitkäniemen sairaalan hallintotalo.
Marjut Suomi / Yle

Nokian Pitkäniemen aikuispsykiatrinen toiminta siirretään tulevaisuudessa Tampereen yliopistollisen sairaalan kantasairaalaan, Kaupin kampukselle Tampereelle. Siirto siunattiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustossa äänestyksen jälkeen tänään maanantaina. Siirtoa kannatettiin selkein luvuin.

Tarkempi aikataulu selvitetään Taysin uudistusohjelman osana. Kauppiin pitää mm. rakentaa toiminnalle sopivat tilat. Rakentamispäätöksen tekee tuleva maakuntahallinto.

Nyt Pitkässäniemessä toimivat nuorisopsykiatrian palvelut on jo aiemmin päätetty siirtää osaksi uutta Taysin Lasten ja nuorten keskusta, johon keskitetään myös lastentautien ja lastenpsykiatrian palvelut.

Pitkässäniemessä on pitkä historia mielensairauksien hoidossa. Pitkäniemen keskuslaitos mielenvikaisia varten rakennettiin vuosina 1896-1900, kertoo Museovirasto (siirryt toiseen palveluun).

Omaisyhdistys: stigma pienenee

Mielenterveysomaisten Pirkanmaalla toimiva yhdistys kannattaa aikuispsykiatran siirtoa Tampereelle. Yhdistyksen aktiivi Ritva Mantila sanoo, että vaakakupissa painaa erityisesti ympärivuorokautinen päivystys.

– Taataan se, että psykiatri on paikalla, kun tulee päivystystapaus, Mantila sanoo.

Omaiset uskovat, että myös fyysisten vaivojen hoitaminen on ison sairaalan kupeessa helpompaa. Lisäksi psyykkisiin sairauksiin edelleen liitettävä leima vähenee.

– Stigma saadaan vähenemään, kun ei ole erillistä mielisairaalaa. Sillä on iso vaikutus esimerkiksi siihen, että omaiset tulevat helpommin käymään.

Omaisyhdistyksen hallitus on ollut asiassa varsin yksimielinen. Myös kolme suurinta potilasjärjestöä ovat kannattaneet siirtoa Taysin kampukselle. Vaikka Pitkäniemi on luonnonkaunis paikka, ja luonto on jo omalta osaltaan parantava tekijä, omaiset uskovat, että viihtyisyys on etusijalla myös tulevassa rakentamisessa.

– Luonnon merkitys on suuri, sitä ei voi kieltää. Mutta kun muutoksia tehdään, jotain saadaan ja jotain menetetään. Se, mitä menetetään on lievennettävissä rakennuksen sijoituspaikalla. Ei sijoiteta niin, että on harmaita seiniä ympärillä vaan että ikkunoista näkyy vehreyttä.