Helsingin Kauppatori pesee kasvojaan – autot pois, kahvilat tilalle?

Helsingin paraatipaikan uudistaminen on jo vauhdissa altaineen ja maailmanpyörineen, mutta myös itse tori halutaan viimein edustuskuntoon.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kauppatori on Helsingin paraatipaikka. Sen ympärille on jo tullut merikylpylä Allas Sea Pool, ja toiselle reunalle suunniteltiin hartaasti Guggenheim-museota. Myös itse torin tulevaisuus on ollut pohdiskelun kohteena, samoin kuin se, miltä torikojujen ja -katosten tulisi näyttää.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on linjannut alueen suunnitteluperiaatteita tarkemman suunnittelun pohjaksi. Näyttää siltä, että Kauppatoria halutaan kehittää sekä osana kävelykeskustaa että liikenteen solmukohtana.

Myös alueen historiallista arvoa vaalitaan: esimerkiksi kaupunkijulkisivu meren suuntaan, niin sanottu Helsinkipanorama, halutaan näkymin säilyttää.

Suunnittelua viedään eteenpäin alueen sidosryhmiä ja kaupunkilaisia osallistaen useassa vaiheessa. Julkisten ulkotilojen yleissuunnitelman vuorovaikutus toteutetaan samassa yhteydessä.

Matkan varrella syntyneiden ideoiden toimivuutta testataan esimerkiksi kesäkauden ajan käytännössä ennen uuden asemakaavan laatimista.

Testattavia ideoita voisivat olla esimerkiksi siltayhteys (kevyenä siirtolaiturina) Kolera-altaiden editse, ravintolalaivan paikka, turistivesibussien toiminnan laajentaminen Vironaltaaseen, nykyisten pysäköintialueiden käyttö muuhun toimintaan.

Kokosimme joitakin kaupunkisuunnitteluvirastossa linjattuja kehittämisajatuksia.

Seitsemän kehittämiskohdetta

1. Torikaupan laajentumista Havis Amandan aukiolle, Keisarinluodonlaiturille ja Lyypekinlaiturille tutkitaan.

Samalla selvitetään Lyypekinlaiturin kytkemistä siltayhteydellä osaksi toiminnallista kauppatoria sekä mahdollisuutta torimyyntiin suoraan veneestä.Kauppatori on avoin aukio eikä torin keskeisille osille ei haluta uutta rakentamista tai kiinteitä rakennelmia.

2. Suomenlinnan lauttaterminaalille ja lähtölaiturille etsitään toiminnallisesti parempi sijainti Kauppatorin alueelta tai torin välittömästä läheisyydestä.

Kauppatori on kehittyvä vesiliikenteen keskus. Suunnittelussa otetaan huomioon vesireittiliikenteen tulevaisuuden tilantarve.

Kauppatori mereltä katsottuna. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

3. Kävely- ja pyöräilyreittejä torin rantavyöhykkeellä ja satama-altaiden ympäristössä parannetaan.

4. Päiväristeilijöiden siirtyminen Vironaltaaseen ja Lyypekinlaiturille tutkitaan.

5. Uuden ympärivuotisen ravintola- tai kahvilatoiminnan sijoittumisen edellytykset tutkitaan.

Kyseessä voisi olla esimerkiksi kelluva rakennus tai ympäristöönsä sopiva ravintolalaiva.

6. Ydinalueilta poistuu autojen pysäköinti.

7. Havis Amandan aukion raitiovaunupysäkit vaihtavat paikkaa.

Kauppatorin alueen kehittämisessä kiinnitetään huomiota myös esteettömyyteen, jätehuoltoon, sähköistykseen ja lokkien torjuntaan.