Palkittu fantasiakirjailija hyppäsi mytologian maailmasta teollisuushalleihin – "Piti opetella tappelutaitoja ja itsepuolustusta"

Fantasiakirjailija Helena Waris kirjoitti supersankarielokuva Rendeliin perustuvan kirjan. Kirja ja elokuva ilmestyvät maaliskuun lopussa.

fantasiakirjallisuus
Kirjailija Helena Waris
Kirjailija Helena Waris.Maria Bonnor / Yle

Teollisuusmiljöössä liikkuva supersankari ei ole hahmo, johon kirjailija Helena Wariksen kuvittelisi tarttuvan. Waris tunnetaan parhaiten Pohjankontu-trilogiasta, joka sijoittuu muinaiseen Suomeen. Pari vuotta sitten ilmestynyt Vuori-romaani taas ammentaa viikinkimytologiasta.

Mutta Waris ei valinnutkaan Rendeliä, vaan Rendel valitsi hänet. Supersankari ilmestyi kirjailijalle etiäisenä.

– Minulla on tällaisia henkimaailman juttuja, joita hyvin pitkälti myös noudatan. Rendel kävi kuvainnollisesti koputtamassa minua olalle yhtenä iltana, se oli vuosi sitten marraskuussa, kertoo Waris.

Kirjailijan ensimmäinen ajatus ei ollut, että hän tekisi aiheesta, mutta otti yhteyttä supersankari Rendelin luojaan Jesse Haajaan. Haaja on ohjannut Rendelistä kertovan elokuvan.

– Laitoin hänelle sähköpostia, että "moi, olen kirjailija Ristiinasta ja Rendel kävi täällä koputtamassa olkapäälle. Onkohan Rendelistä tekeillä kirja? Jos ei ole, niin kannattaisi ehdottomasti."

Lopulta Waris lupautui kirjoittamaan kirjan lukematta edes Rendel-elokuvan käsikirjoitusta. Romaani ilmestyy maaliskuun lopussa samaan aikaan elokuvan kanssa.

Rendel-kirjassa Mikkelillä on näkyvä rooli

Aiempia kirjoja tehdessään Helena Waris on viettänyt aikaa kirjastossa kansanperinteeseen ja mytologiaan perehtyen. Supersankarikirjaa varten hän opiskeli itsepuolustustaitoja ja tappelutekniikoita defendo-kouluttajan kanssa.

Wariksen mukaan Rendel olikin hänelle erinomainen koulu kovaksi keitetyn rikostarinan kirjoittamiseen.

– Elokuvakässärissä lukee, että "seuraa nyrkkitappelu". Eihän kaunokirjalliseen teokseen voi laittaa, että seuraavaksi tuli nyrkkitappelu, vaan siinä täytyy suurin piirtein isku iskulta luetella, että miten ne meni perille, kirjailija kuvaa.

Rendel
Jesse Haajan luoma supersankari Rendel. Miikko Löppönen / Rendel

Koska Waris on kirjoittanut omaa teostaan elokuvakäsikirjoituksen pohjalta, hänen on täytynyt avata tekstiksi lukuisia tämänkaltaisia näyttämöohjeita. Kirjassa tilaa annetaan myös päähenkilöiden taustoille ja nuoruuden vaiheille. Waris kertoo kiusanneensa Haajaa tekstiviestein ja sähköpostein erikoisinakin vuorokaudenaikoina pyytääkseen lisäselityksiä elokuvan tapahtumiin.

Vaikka romaani perustuu vahvasti Jesse Haajan luomaan Rendel-maailmaan, poikkeavat kirja ja elokuva Wariksen mukaan toisistaan.

– Juoni ja päähenkilöt ovat samoja, mutta kirjaan on tuotu paljon enemmän Mikkeliä kuin mitä elokuvassa on. Sinne on laitettu varastohallia Tuskuun ja autokorjaamoa Pursialaan ja hyödynnetty Mikkelin maamerkkejä.

Pohjankontu-trilogiasta tekeillä elokuva

Kirjailija Helena Waris on päässyt kosketuksiin elokuvamaailman kanssa myös omien teostensa kautta. Vuonna 2015 valmistui lyhytelokuva Noidantuli, jonka Tampereen ammattikorkeakoulun elokuvan ja television koulutusohjelman opiskelijat kuvasivat lopputyönään.

Elokuva perustuu Wariksen esikoisteokseen Uniin piirretty polku (2009), vaikka tarina ei olekaan suoraan hänen kirjastaan. Lyhytelokuva toimi käyntikorttina pidemmän elokuvan tekemiseen.

– Kyllä se sieltä tulee, mutta hirmu hitaasti. Siinä on jo käsikirjoittajat, tuottaja ja ohjaaja, ja suomalaisvoimin sitä ollaan tekemässä, kertoo Waris.

Pitkää elokuvaa on jo parin vuoden ajan työstetty Pohjankontu-trilogian ensimmäisen ja kolmannen osan pohjalta. Wariksen mukaan kuluu vielä toiset pari vuotta, ennen kuin elokuvasta voidaan kertoa tarkemmin.

Fantasiakirjallisuuden ystäville elokuva on tietenkin iloinen uutinen. Suomen Tolkien-seura Kontu ry on palkinnut vuoden parhaana fantasiakirjana kaikki Pohjankontu-trilogian osat sekä Vuori-romaanin.

Viime keväänä Helena Waris sai Otavan kirjasäätiön jakaman Kaarina Helakisa -palkinnon, joka myönnetään vuosittain tunnustuksena merkittävästä kirjallisesta saavutuksesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden alueella.