1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittilehti X Factorin lopputuloksesta: Sydän saattoi sanoa Saara Aalto, mutta järki tiesi Matt Terryn voittavan

Saara Aalto hävisi X Factor -laulukilpailun täpärästi. Matt Terry voitti vain kahdeksan prosenttiyksikön äänierolla.

Saara Aalto
Saara Aalto pääsi  X Factor –finaalin toiselle kierrokselle.
Matt Terry ja Saara Aalto halasivat toisiaan päästessään X Factorin finaalin toiselle eli viimeiselle kierrokselle.AOP

The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehti kommentoi brittilaulaja Matt Terryn sunnuntaista X Factor -voittoa toteamalla, että sydän saattoi sanoa Saara Aalto, mutta järki tiesi, että Terry tulee ykköseksi. The Telegraphin mukaan Terryn ensimmäisestä esiintymisestä lähtien oli selvää, että hänellä oli kaikki voittoon vaadittavat ominaisuudet: ulkonäkö, charmi ja lahjakkuus. Lehti arvioi, että Terryn sosiaalisen median selfieistä voi päätellä, että hän tiesi, ketkä häntä äänestävät – teini-ikäiset tytöt.

The Telegraph totesi myös, että vaikka suomalainen ei voittanut kilpailua, monet hänen faninsa saivat eräänlaisen voiton (siirryt toiseen palveluun), kun ohjelma vihdoin esitteli Aallon kumppanin Meri Sopasen. Ohjelman tuottajat olivat lehden mukaan aiemmin joutuneet vastaamaan syytöksiin homofobiasta, ja kieltämään, että he piilottelisivat katsojilta laulajan suhdetta naiseen. The Telegraph kertoo X Factorin antaneen lausunnon, jonka mukaan Saaran Aallon seksuaalisuus ei ole oleellinen asia kilpailussa. Sen sijaan hänen esityksensä ovat.

Äänestystulos kaikkien aikojen täpärin

Brittiläistä X Factoria tuottava ITV julkaisi sunnuntaina päättyneen laulukilpailun äänten jakauman (siirryt toiseen palveluun). Siitä selviää, että Matt Terryn sunnuntainen voitto Saara Aallosta ei ollut läpihuutojuttu. The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)kutsuu voittoa yhdeksi X Factorin historian täpärimmistä.

Matt Terry sai 48,5 prosenttia ja Saara Aalto 40,4 prosenttia finaaliäänistä. Vielä lauantaina, finaalin ykkösosion päätyttyä ja äänestyslinjojen sulkeuduttua hetkeksi, Aalto johti Terryä. Suomalaisen prosenttiluku oli tuolloin 35,3 ja brittikilpailijan 33,4.

ITV:n tilastoista selviää myös, että Saara Aalto sai eniten ääniä kahdella viimeisellä viikolla ennen finaalia sekä loppukilpailun lauantaina käydyssä ensimmäisessä osassa. Matt Terry onnistui kuitenkin viemään eniten ykkössijoja, kaikkiaan kuutena eri viikkona.

Saara Aalto nousi hienosti jumbosijoilta haastajaksi, kun hänen suosionsa räjähti viikolla kolme. Tuolloin hän kipusi suoraan kakkoseksi laulettuaan Björkin tunnetuksi tekemän It's Oh So Quietin.

Tanssiohjelma veti Briteissä enemmän katsojia

Yle kertoi aiemmin, että 13 vuotta televisiossa pyörinyt X Factor on viime vuosina kärsinyt jatkuvasti laskevista katsojaluvuista. Samaa todistaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti, jonka mukaan X Factor ei onnistunut kääntämään kurssia edes lauantain finaalilähetyksen aikana, jolloin sillä oli Iso-Britanniassa 5,5 miljoonaa katsojaa.

Se on X Factorin historian kaikkien aikojen alhaisin finaalilukema. Samaan aikaan toisella kanavalla esitetty Strictly Come Dancing eli Tanssii tähtien kanssa veti 4,5 miljoonaa katsojaa enemmän kuin X Factor.

The Guardian arvelee, että ohjelman laskeva suosio uhkaa myös voittajien ohjelman jälkeistä uraa. Viime vuoden voittaja Louisa Johnson pitää hallussaan alhaisinta voittajan julkaiseman singlen listasijaa. Johnson on jäänyt kauas muun muassa One Directionista ja Leona Lewisista, jotka nousivat julkisuuteen ohjelman avulla.

Myös Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)spekuloi Matt Terryn jatkolla. Sen mielestä X Factorin voittaneiden mieslaulajien on ollut vaikeaa menestyä.

Terry lauloi sunnuntain finaalissa kappaleet One Day I'll Fly Away ja Bond-teeman Writing's On The Wall. Saara Aalto puolestaan esitti It's Oh So Quietin ja Whitney Houstonin hitin I Didn't Know My Own Strength.

X Factorin finaalissa äänesti kaikkiaan 6,4 miljoonaa brittiä. Ohjelma jatkaa saarivaltakunnan televisiossa ainakin vuoteen 2019.

Korjattu 12.12.2016 kello 15.55 jutun alaotsikossa prosentit prosenttiyksiköiksi.

Lue seuraavaksi