Viisi syytä, miksi Saara Aallon kannatti tulla kakkoseksi

Toinen sija X Factorissa olisi ykkössijaa parempi, totesi Saara Aalto, kun Yle Uutiset vieraili marraskuussa brittikilpailun kulisseissa. Aalto sai, mitä halusi.

Saara Aalto

1

Saara Aalto
Saara AaltoAOP

Toinen sija toi vapauden

X Factorin voitto olisi tarkoittanut Saara Aallolle vähintään vuoden mittaista sopimusta X Factorin luojan Simon Cowellin omistaman levymerkin kanssa. Kakkossijan voittaneen Aallon ei tarvitse tehdä yhtään mitään, mutta sen sijaan tie kansainväliselle menestysuralle on joka suunnasta auki. Cowellin koko syksyn jatkuneen Saara-hehkutuksen perusteella sopimus saattaa hänenkin kanssaan syntyä – Aallolle mieluisin ehdoin.

2

Saara Aalto pääsi  X Factor –finaalin toiselle kierrokselle.
Matt Terry ja Saara Aalto halasivat toisiaan päästessään X Factorin finaalin toiselle eli viimeiselle kierrokselle.AOP

Lupa hullutella

X Factorin voittajan on minimoitava riskit. Se tarkoittaa tylsiä singlejä ja valmiiksi pureskeltua tyyliä. Jos kisan voittaneen Matt Terryn tulkinta Sam Smithin Bond-tunnarista Writing's on the Wall nosti ihon kananlihalle, niin mitä teki finaalilähetyksessä ensikertaa soitettu joulusingle When Christmas Comes Around? Niin, harva muistaa tasapaksusta kappaleesta juuri mitään. Saara Aalto saa kakkossijansa turvin hullutella juuri niin paljon kuin häntä itseään huvittaa.

3

Saara Aalto
Saara Aalto x Factor -finaalin dramaattisessa sooloesityksessäSyco / Thames / Dymond / AOP

Voittajat eivät pärjää

Menneiden vuosien kykykilpailut osoittavat, että voittajalla on huonommat mahdollisuudet nousta supertähdeksi kuin toiseksi tai kolmanneksi tulleilla. Suomessakin suositut One Direction ja Olly Murs tulivat kolmanneksi ja toiseksi Britannian vanhoilla X Factor -kausilla, mutta tunnistaako joku samojen kausien voittajat Matt Cardlen ja Joe McElderryn nimet? Esimerkkejä löytyy myös kotimaasta: Anna Abreu, Antti Tuisku ja Anna Puu tulivat kaikki Suomen Idols-kisassa toisiksi tai kolmansiksi ja ovat päässeet artisteista pidemmälle kuin kukaan Suomen Idolsin voittajista.

4

Fanit piirittävät Saara Aaltoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Fanit piirittivät Saara Aaltoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla maanantaina.Timo Korhonen/ AOP

Näkyvyyttä yhtä paljon kuin voittajalla

Saara Aalto sai näkyvyyttä saman verran kuin kilpailun voittanut Matt Terry. He lauloivat saman verran kappaleita ja saivat yhtä monta inserttiä kappaleiden välissä. Erona on, että miljoonayleisö tietää jo nyt kylliksi Terryn tulevaisuudesta, mutta Aallon seuraava askel on fanien näkökulmasta jännittävä ja äärimmäisen kiinnostava.

5

Saara Aalto laulaa diskopallon päällä.
Saara Aalto esitti Britannian X Factor -kilpailussa viime lauantaina Donna Summerin diskohitin No More Tears (Enough is Enough).AOP

Vihdoin tarpeeksi iso kakkossija

Saara Aallolle kakkoseksi tuleminen on tuttua. Hän on saavuttanut toisen sijan Talent Suomi -kilpailussa 2007, Suomen euroviisukarsinnoissa 2011, The Voice of Finland -kisassa 2012 ja Uuden musiikin kilpailussa 2016, mutta vasta nyt saavutettu kakkossija Britannian X Factorissa on riittävän iso voitto laulajan eeppiselle showtyylille ja matkalle maailmantähteyteen. Suomi on liian pieni maa voimaballadeille.

Lue myös Yle Uutisten analyysi marraskuulta: Saara Aallon kannattaisi tulla X Factorissa toiseksi