Kuopio torppasi Juice-elokuvan tuotantotuen: täpärä päätös äänin 6–5

Kaupunginhallitus päätti, että se ei myönnä tuotantotukea juankoskelaislähtöisestä muusikko Juice Leskisestä kertovalle elokuvalle.

Juice Leskinen
Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.
Juice Leskinen ja Coitus Int -yhtye TV2:n Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1976.Arja Lento / Yle

Kuopion kaupunki ei myönnä tuotantotukea vireillä olevan Juice-elokuvan tekoon. Kaupunginhallitus torppasi suunnitellun tuotantotuen maanantain kokouksessaan äänin 6–5.

Juankoskelaislähtöisestä muusikko Juice Leskisestä elokuvaa suunnitteleva Yellow Film & TV ehdotti markkinointiyhteistyötä, jossa kaupunki olisi tukenut tuotantoa ensi vuonna 60 000 eurolla. Vuoden 2018 tukisummasta olisi päätetty myöhemmin.

Markkinointisopimuksen hylkäämistä esitti Minna Reijonen (ps.). Reijosen esitystä kannattivat Leila Saramäki (vihr.), Sirpa Alho-Törrönen (kok.), Erkki Virtanen (vas.), Hetti Rytsy (kesk.) ja Taisto Toppinen (kok.).

Sopimuksen hyväksymisen puolella olivat Pekka Kantanen (kok.), Neeta Röppänen (sd.), Leila Savolainen (kesk.), Jukka Pulkkinen (sd.) sekä Tapio Tolppanen (kesk.).

Hylkäysehdotuksen tehnyt Reijonen sanoo, että elokuvan tukeminen ei tunnu kaupungin ydintehtävältä aikana, jolloin muun muassa perusturvasta aiotaan tehdä isoja säästöpäätöksiä.

Jos rahoitus järjestyy, kuvaukset alkaisivat loppukeväästä

Juice-elokuvan kuvausten on tarkoitus alkaa loppukeväästä, mikäli Yellow Film saa Suomen elokuvasäätiöltä lopputalvesta myönteisen tukipäätöksen. Odotettu tukimäärä on noin 40 prosenttia elokuvan kustannuksista. Tarkkoja summia yhtiö ei tässä vaiheessa kerro.

Kuopion seudulla ja Tampereella kuvattavaksi suunnitellun elokuvan on tarkoitus valmistua vuoden 2018 aikana. Yellow Filmin kumppanuuksista vastaava apulaistuottaja Pasi Jaatinen pitää Kuopion kaupungin päätöstä yllättävänä, mutta ei katastrofina.

– Ei tämä maata mullista, koska on toki paljon muitakin yhteistyömuotoja kuin kaupungin suora rahallinen tuki, Jaatinen kertoo.

Myös Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen muistuttaa, että kaupungin suoran tuen osalta ovi sulkeutui, mutta seudun muiden tahojen kuten matkailupuolen toimijoiden kanssa neuvottelut voivat jatkua.

Korjaus kello 16:54: Erkki Virtanen on vasemmistoliiton valtuutettu, ei kokoomuksen kuten jutussa aluksi luki.