Parasta murkinaa parhaalle ystävälle – mistä tiedät, että koirasi saa laaturuokaa?

Koiranruokien tuoteselosteisiin perehtyminen voi ensi alkuun tuntua loputtomalta työnsarkalta, mutta lopussa kiitos seisoo. Tutkittu tieto voittaa mielikuvat ja koira pysyy terveenä, eläinlääkäri Jaakko Väyrynen muistuttaa.

koira
Koiranruokapussi
Kattavat pakkausmerkinnät tuovat uskottavuutta koiranruokatuotteelleTarja Nyyssönen / Yle

Jos päivittäistavarakaupoissa on elintarvikkeita tätä nykyä moneen lähtöön, niin on myös koirien murkinoitakin.

Erilaiset vaihtoehdot märkä- ja kuivaruoista aina erikoisherkkupaloihin saakka vievät hyllymetreittäin tilaa jo pienissäkin putiikeissa. Tuotteiden kirjon ollessa näin laaja sormi voi mennä suuhun, sillä kukapa ei haluaisi tarjota laadukasta ravintoa ihmisen parhaalle ystävälle?

Murkinoiden rajaaminen lähtee kuitenkin perusasioiden selvittämisestä, toteaa Oulun kaupungin eläinlääkärivastaanoton eläinlääkäri Jaakko Väyrynen.

– Mitkä ovat koiran ravintoaineelliset tarpeet? Eli onko koira pentu, aikuinen vai seniori? Onko se terve vai sairas koira? Muun muassa nämä seikat tulee huomioida ravintoa ostaessa. Eli koiran omistajan tulee perehtyä lemmikin vaatimuksiin tai hyödyntää tässä asiantuntijoiden apua.

Energiaa koiran aktiivisuuden mukaan

Oman koiran elämäntilanteen tunnistaminen rajaa tuotevalikoimaa jo huomattavasti, mutta vaihtoehtoja on edelleen paljon. On aika tutkia tarkemmin, mitä koiranruokien tuoteselosteissa seisoo. Näin päästään valkkaamaan tarkemmin, mikä murkina sopisi omalle koiralle parhaiten.

Raaka-aineet, joista tuote enimmäkseen koostuu ja jotka on mainittu ensimmäisenä, olisi hyvä olla eläinperäisiä

Jaakko Väyrynen

– Raaka-aineet, joista tuote enimmäkseen koostuu ja jotka on mainittu ensimmäisenä, olisi hyvä olla eläinperäisiä.

On myös hyvä miettiä, paljonko koira kuluttaa energiaa arjessaan ja valita tuote sen mukaan.

– Energialähteistä proteiinit ja rasvat mainitaan yleensä tuoteselosteissa. Seurakoira pärjää vähärasvaisemmalla ravinnolla kun taas metsästyskoiralle pitää olla ravintoa jossa on runsaasti "polttoainetta".

Kattava tuoteseloste tuo uskottavuutta

Raaka-aineiden merkitsemistavat vaihtelevat kuitenkin paljon, Väyrynen huomauttaa. Tilanne on hieman hankala, koska esimerkiksi proteiinin, joka toimii kudosten rakennusaineena ja auttaa soluja uusiutumaan, määrästä olisi hyvä olla perillä jokaisessa koiran kasvu- ja elämänvaiheessa.

– Ihmisten vitamiinivalmisteissa on usein kerrottu, kuinka paljon kukin vitamiini kattaa aikuisen tai lapsen keskimääräisestä päivittäisestä tarpeesta. Näin kuluttajalle muodostuu tietty käsitys ravintoaineiden saannista. Lemmikkiruoissa esimerkiksi proteiinin osuus ei kuitenkaan käy niin selvästi ilmi. Tässä suhteessa tuoteselosteissa olisikin parantamisen varaa.

Laadukkaissa ruuissa valkuais- ja kivennäisaineet, vitamiinit ja rasvat on esitelty mahdollisimman kattavasti

Jaakko Väyrynen

Petrattavaa löytyy myös suhteista, joilla eri ravintoaineiden määriä ilmoitetaan. Yhtenäistä käytäntöä näiden merkitsemiseen ei ole.

– Toisessa saattaa lukea "100 grammaa tuotetta on" ja toisessa "1000 kaloria ravintoaineita on". Tuotteiden vertailua helpottaisi, että puhutaan samoista alustoista. Vertailua tehdessä on myös hyvä muistaa, että kuiva- ja märkäruuat eivät ole suoraan verrattavissa toisiinsa vaan veden osuus tulee huomioida valmisteessa.

Vaikka merkitsemiskäytännöt vaihtelevat, voi yksittäisen tuotteen tuoteselosteen kattavuudesta päätellä jotain.

– Laadukkaissa ruuissa valkuais- ja kivennäisaineet, vitamiinit ja rasvat on esitelty mahdollisimman kattavasti. Tämä tuo uskottavuutta ja läpinäkyvyyttä ja helpottaa valmisteiden vertailua toisiinsa, Väyrynen muistuttaa.

Tuhkan osuus kannattaa tarkistaa

Eräs mielenkiintoinen huomioitava seikka on myös tuhkan osuus ruoasta. Osuus selviää ruoan rehuanalyysin yhteydessä tehtävässä polttamisessa, jonka tuloksena ruoasta jää jäljelle palamaton aines.

On tutkittua tietoa ja sitten on myös tunteisiin ja omiin mielikuviin perustuvaa tietoa

Jaakko Väyrynen

Palamaton osa muodostuu ruuan epäorgaanisista osista, kuten kivennäis- ja hivenaineista, jotka suurimmaksi osaksi ovat kalsiumia ja fosforia.

Tuhka ei siis ole mitään lisättyä tai varsinaisesti haitallista ainesta. Laadukkaassa ruoassa tuhkan osuus on kuitenkin pieni.

– Jos tuhkan osuus on korkeampi kuin muissa ruoissa, se antaa viitteitä siitä että kyseisessä tuotteessa on edellä mainittuja epäorgaanisia osia enemmän kuin toisissa tuotteissa, Väyrynen kertoo.

Tutkittu tieto kunniaan

Tuoteselosteiden lukeminen vaatii hieman opettelua, mutta vaiva palkitaan. Näin voi välttyä kuluttamiselta, jossa lemmikkikoiralle tulee valittua ruokaa liiaksi mielikuviin nojaten.

– Tietoa on paljon ja se on kirjavaa. On tutkittua tietoa ja sitten on myös tunteisiin ja omiin mielikuviin perustuvaa tietoa. Näiden ero kannattaa tehdä itselleen selväksi, Väyrynen neuvoo.