Jennifer Lawrence Ylelle: Epätasa-arvo on ongelma maailmassa, ei Hollywoodissa

Oscar-voittaja Jennifer Lawrence on edennyt kovapalkkaisimmaksi naisnäyttelijäksi ja onnistunut tekemään itsestään media-ilmiön.

elokuvat
Jennifer Lawrence.
Jennifer Lawrence.Yle

Näyttelijä Jennifer Lawrence naureskelee jo haastatteluun tullessa. Lawrence on seuratuimpia nuoria Hollywood-näyttelijöitä, ja hänen huumorinsa on huomattu.

Lawrencen huumori on aiheuttanut närääkin, kuten hiljattain, kun hän kertoi raapineensa takamustaan havaijilaisten pyhillä kivillä Nälkäpelin kuvauspaikalla.

Unelmien pelikirjasta naispääosan Oscarin voittanut näyttelijä ei kuitenkaan ole käyttänyt julkisuuttaan vain hupailuun. Hän on myös kritisoinut äänekkäästi naisten huonoa asemaa Hollywoodissa. Lawrence nosti asian esiin saadessaan American Hustle -elokuvasta vähemmän palkkaa kuin mieskollegansa.

Nyt Lawrence on jo toista vuotta peräkkäin Hollywoodin kovapalkkaisin naisnäyttelijä (siirryt toiseen palveluun). Uudesta Passengers-elokuvasta hän nosti lähes 20 miljoonan euron palkan, joka on huomattavasti enemmän kuin mitä vastanäytteljä Chris Pratt sai.

Yle Uutiset haastatteli Lawrencea Berliinissä Passengers-elokuvan tiimoilta. Kysyttäessä sukupuolten epätasa-arvosta näyttelijä ei enää osoita sormella Hollywood-pomoja.

– Mielestäni Hollywood ei ole varsinainen ongelma, vaikka Hollywood on merkki epätasa-arvosta. Minä saan erittäin hyvää palkkaa. Olen hyvin onnekas. Useimmat töitä tekevät naisnäyttelijät ovat. Ongelma on muu Amerikka ja koko maailma, naisille maksetaan vähemmän kuin miehille, sanoo Lawrence.

Passengers-elokuva.
Jennifer Lawrencen roolihahmo herää avaruusaluksella vuosikymmenten unesta elokuvassa Passengers.Columbia Pictures Industries

Twilight-tappiosta Nälkäpelin keulakuvaksi

Mikä on sitten tehnyt Lawrencesta yhden Hollywoodin kysytyimmistä näyttelijöistä? Lawrence teki jo alle parikymppisenä Oscar-ehdokkuuden arvoisen roolin indie-draamassa Winter's Bone. Amerikan syrjäkylillä vanhempiensa sijaan perheenpään paikan ottava teini-ikäinen esitteli kypsän ja heittäytyvän nuoren näyttelijän.

Suuren budjetin elokuviin Lawrence ei päässyt kertaheitolla. Twilight-vampyyrisaagan pääroolin hän hävisi Kristen Stewardille. Mutta Lawrence nappasi Nälkäpeli-elokuvasarjan vahvan naissankarin osan, ja loppu on historiaa. Hittielokuvien rinnalla Lawrencen on tehnyt monipuolisia rooleja.

Hän on edennyt arvostettujen vanhempien kollegoiden rinnalle ja David O. Russellin draamojen muusaksi. Lawrencen vastanäyttelijänä on nähty monissa elokuvissa Bradley Cooper.

"Nälkäpeli"-tervehdys.
Nälkäpeli-elokuvien tähti Lawrence on nuorten idoli.Rungroj Yongrit / EPA

Haastattelu on show kameroille

Nyt teattereihin saapuvassa romanttisessa scifijännärissä Passengers Lawrencen rinnalla nähdään uusi vastanäyttelijä Chris Pratt. Haastatteluun saapuessani ei jää epäselväksi, että kaksikko viihtyy keskenään. Lawrencella ei ole aikaa tai mielenkiintoa edes tervehtiä toimittajaa, hänen jakamaton huomionsa on keskustelussa Prattin kanssa.

Lawrencea ja Jurassic World ja Guardians of the Galaxy -hittielokuvien tähteä Prattia yhdistää selvästi yhteinen huumorintaju – ja show'n vetäminen haastatteluissa.

– Turpa kiinni! Vieläkö sinä puhut? Näin Lawrence komentaa Prattia, kun tämä yrittää saada suunvuoron Lawrencelta.

Lawrence pyörittää liioitellusti silmiään Prattin puhuessa roolistaan. Kohta molemmat saavat nauruhepulin.

Tähdeksi ilman kouluja

Näyttelijöiltä löytyy myös uria yhdistävä tekijä. Kumpikaan ei ole ikinä opiskellut näyttelemistä.

Lawrence löydettiin kameran eteen teini-ikäisenä.

– Näytteleminen on hyvin yksilöllinen asia tai prosessi. Eri ihmiselle toimii eri juttu. Monet maailman parhaat näyttelijät eivät ole käyneet näyttelijäkoulua. Minä en käynyt, sanoo Lawrence itsevarmasti.

Tv-komediasta Jurassic Worldin ja Guardians of the Galaxy -hittielokuvien päätähdeksi noussut Chris Pratt uskoo mestareilta varastamiseen.

– Näyttelemisen oppii harjoittelemalla, opit kuvauksissa ja katsomalla ihmisiä. Voit mennä kouluun oppiaksesi tai voit saada työkeikan ja seurata mestareita. Minulla ei ollut varaa opiskella, joten näyttelin nuorena näytelmissä ja katsoin rakastamiani ihmisiä työssä. Varastin niksejä heiltä.

Passengers-elokuva.
Passengers-elokuvassa pääparia esittävät Chris Pratt ja Jennifer Lawrence.Columbia Pictures Industries

Scifijännäristä kohti oman komedian kirjoittamista

Passengers-elokuva rakentuu pitkälti kahden päätähtensä vetovoiman varaan. Lawrencelle elokuva on varmastikin kevyempi ja viihteellisempi rooli fyysisten Nälkäpeli- ja X-Men-elokuvasarjojen ja vakavampien Oscar-töiden lomassa. Passengers on kuin romanttisempi ja seksikkäämpi versio scifihitistä Gravity.

Elokuvassa toista planeettaa ja uutta yhteiskuntaa kohti matkaavan avaruusaluksen matkustajat ja miehistö on nukutettu matkan ajaksi horrokseen. 90 vuotta ennen määräaikaa kaksi matkustajaa kuitenkin herää unestaan. Mies ja nainen rakastuvat, mutta ikuisuus kaksin ei ole mutkaton tulevaisuus.

– Minun hahmoni ei varmasti ikinä olisi parisuhteessa, jolleivät he olisi jumissa avaruusaluksella kahdestaan. Hän varmasti yrittäisi etsiä jotain muuta elämäänsä tai juosta pakoon tunteitaan. Tämä on ainoa skenaario, jossa hän voi löytää rakkauden, analysoi Lawrence.

Näyttelijän tulevaisuudensuunnitelmissa on tällä hetkellä työskennellä esimerkiksi Steven Spielbergin uudessa elokuvassa, mutta myös käsikirjoittaa ihan oma elokuvansa yhdessä kollegansa ja parhaan ystävänsä Amy Schumerin kanssa.

Kyseessä on komedia, joka huhujen mukaan perustuu kirjoittajiensa elämään. Lawrencen YouTuben täyttävät hupailut saavat siis jatkoa ihan kokonaisen elokuvan verran.