1. yle.fi
  2. Uutiset

Museo myönsi 100 000 euroa kolmesta soittimesta rakentuvan teoksen valmistamiseen

Suomalais-italialainen kuvataiteilija Jani Ruscica saa Lönnströmin taidemuseon 100 000 euron projektirahan.

kulttuuri
Taiteilija Jani Ruscica.
Taiteilija Jani Ruscica.Pirje Mykkänen / Kansallisarkisto

Jani Ruscican (s. 1978) Flatlands saa raumalaiselta Lönnströmin taidemuseolta 100 000 euroa. Teos pohjautuu vanhoihin historiallisiin kuviin, joista taiteilija rakentaa kolme kuvitteellista soitinta.

Niiden materiaaleja ovat lasi ja puu. Soittimet valmistuvat vuonna 2017 ja ne otetaan käyttöön vuoden 2018 aikana, jolloin niillä on tarkoitus soittaa musiikkia.

– Teos on tapahtumallinen, ja se saa sisältönsä kolmen muusikon tulkintojen kautta, Jani Ruscica sanoo tiedotteessa.

Ruscican mukaan eri aikakausilta peräisin oleviin, merkitykseltään ristiriitaisiin soittimiin liittyy vahvasti poliittinen lataus. Oleellista niissä on hiljentämisen tematiikka sekä kuuleminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen.

Helsingissä asuvan Ruscican teoksia on muun muassa Pariisin Centre Pompidou -museon, Helsingin Kiasman ja Espoon Emman kokoelmissa.

Seinättömän museon toinen projekti

Raumalainen Lönnströmin taidemuseo luopui museokiinteistöstään vuonna 2015. Se toteuttaa vuosittain nykytaiteen projekteja, jotka valitaan avoimella haulla. Tänä vuonna hakemuksia tuli lähes sata.

Museonjohtaja Jenny Vallin mukaan Ruscican projekti toteuttaa Lönnströmin “seinättömän museon” ideaa koko elinkaarensa ajan. Yleisö pääsee seuraamaan, miten soittimet valmistetaan, miten muusikot harjoittelevat ja esittävät niillä musiikkia.

– Silloin toteutuu jälleen yksi taidemuseon tavoitteista: yleisö kohtaa taide-elämyksen erilaisissa ja uusissa paikoissa, Valli sanoo.

Jani Ruscica saa museolta 30 000 euron työskentelykorvauksen ja 70 000 euroa projektikuluihin.

Flatlands on järjestyksessä toinen raumalaismuseolta projektirahan saanut taidehanke. Ensimmäinen oli nykytaideryhmä IC-98:n eli Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään Khronoksen talo. IC-98 osti Pöytyältä autiotalon ja eristi sen ihmisiltä.

Lue seuraavaksi