Yhdysvalloissa uusi kohu – Trumpin suosikilla ulkoministeriksi lämpimät välit Putiniin

Exxon Mobilin toimitusjohtaja Rex Tillerson on tehnyt miljardibisnestä Venäjällä. Hän ei kannata Venäjän-vastaisia pakotteita.

Yhdysvallat
Rex Tillerson ja Vladimir Putin tapaavat Venäjällä.
Rex Tillerson ja Vladimir Putin tapasivat Venäjällä kesäkuussa 2012Mikhail Klimentjev / EPA

Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin aikeet nostaa ulkoministerikseen Venäjän politiikkaan suopeasti suhtautuva öljypohatta, öljyjätti Exxonin toimitusjohtaja Rex Tillerson, on saanut aikaan vastalauseryöpyn Washingtonissa.

Valintaa on yhdysvaltalaisviestimissä pidetty vähintään yllättävänä. Tillersonilla, 64, ei ole lainkaan diplomaattista kokemusta valtionhallinnosta. Lisäksi hänellä on kerrottu olevan erittäin läheiset suhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Tieto Tillersonin suosikkiasemasta tuli julki viime viikonloppuna hieman sen jälkeen kun Washington Post -lehti oli kertonut, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA uskoi Venäjän yrittäneen verkkohyökkäyksillään auttaa Trumpia voittamaan presidenttikilvan.

Trumpin mielestä väitteet olivat naurettavia ja perusteettomia. Mutta Tillersonin valinta nostatti uusia epäilyksiä Yhdysvaltain tulevasta Venäjän-politiikasta.

Trump itse ei ole vielä julkistanut ulkoministerin nimeä, mutta hänen avustajiensa mukaan Tillerson on vahvoilla. Trumpin odotetaan ilmoittavan ulkoministerivalinnastaan lähipäivinä.

Rex Tillerson
Rex TillersonSergei Ilnitski / EPA

Pitkään Putinin lähellä

Tillersonin ja Putinin tuttavuus on yhdysvaltalaisviestimien mukaan perua jo parinkymmenen vuoden takaa, ajalta, jolloin Tillerson luotsasi tiiviisti Exxonin liiketoimintoja Venäjällä.

Exxonin kumppani Venäjällä on valtion omistama öljy-yhtiö Rosneft. Myös Rosneftin johtaja, Putinia lähellä oleva Igor Setšin on Tillersonin tuttavia.

Yhtiöt ehtivät sopia öljyn pumppaamisesta Pohjoisella jäämerellä, josta Rosneft saisi vastineeksi kumppanuuden Exxonin eräissä kansainvälisissä hankkeissa.

Krimin ja Ukrainan kriisien aiheuttamat Venäjän-vastaiset talouspakotteet kuitenkin jäädyttivät Arktisen alueen hankkeen. Tillerson on protestoinut niitä vastaan, koska ne haittaavat yhtiön liiketoimia Venäjällä.

Tunnustuksena ponnisteluistaan Tillerson on saanut Venäjältä ystävyyden kunniamerkin vuonna 2013.

Rex Tillerson ja Vladimir Putin tapaavat Moskovassa.
Rex Tillerson ja Vladimir Putin tapasivat Moskovassa huhtikuussa 2012.Alexei Nikollski / EPA

Päättämässä pakotteista

Ulkoministerinä Tillerson olisi mukana päättämässä arvostelemistaan Venäjä-pakotteista. Muhkean Exxon-omistuksensa vuoksi hänellä olisi pöydällään väistämättä eturistiriita. Mahdollinen talouspakotteiden purkaminen kartuttaisi hänen varallisuuttaan, arvioi talouslehti Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka hän luopuisi omistuksistaan, hänen linjauksiaan saatettaisiin usein arvioida pitkän, yli 40 vuotta kestäneen öljy-yhtiöuran valossa.

Tillerson on tottunut taivuttelemaan maailman päättäjiä saadakseen Exxonin imperiumille edullisia sopimuksia niin Lähi-idässä, Aasiassa kuin Venäjälläkin. Näistä suhteista on epäilemättä hyötyä. Mutta ulkoministerinä hän saa pöydälleen myös pitkittyneitä kansainvälisiä kriisejä. Niiden ratkomisessa liike-elämän opit eivät välttämättä yksin riitä.

Rex Tillerson ja Cristina Fernandez de Kirchner tapaavat New Yorkissa.
Rex Tillerson ja Argentiinan presidentti Cristina Fernandez de Kirchner tapasivat New Yorkissa syyskuussa 2012EPA

Vastalauseita poliittisen kentän eri puolilta

Vastalauseita Tillersonista on kuultu niin demokraattien kuin republikaanienkin leiristä. Republikaanisenaattori ja entinen presidenttiehdokas John McCain piti huolestuttavana tietoja Tillersonin kytköksistä.

– Heillä [Tillersonilla ja Putinilla] on takanaan valtavia yhteisiä sopimuksia. Se sävyttää hänen lähestymistapaansa Venäjän aiheuttamaan uhkaan, McCain sanoi uutiskanava CBS:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Rex Tillerson ulkoministerinä varmistaisi, että Venäjällä on innokas kumppani presidentin kabinetissa johtamassa kansakuntamme ulkopolitiikkaa, arvosteli vuorostaan demokraattisenaattori Robert Menendez.

Jo aiemmin Trump on valinnut lähipiiriinsä keskeisille paikoille Venäjään suopeasti suhtautuvia henkilöitä, kuten turvallisuusneuvonantajaksi nostettu entinen kenraali Michael Flynn.

Putinia ihaileva Trump lupaili kampanjassaan uutta alkua Venäjä-suhteille, jotka ovat olleet hyiset Krimin valtauksesta saakka. Sunnuntaina Trump puolusteli ulkoministerisuosikkiaan.

– Hän on paljon enemmän kuin yritysjohtaja. Hän on maailmanluokan peluri, Trump sanoi Fox News –kanavan haastattelussa.

Rex Tillerson ExxonMobilen vuosikokouksessa Texasissa 2007
Rex Tillerson ExxonMobilen vuosikokouksessa Texasissa 2007.Rex C. Curry / EPA

Näkemyseroja Trumpin kanssa

Arvokonservatiivi Tillerson ei aatteellisesti ole täysin Trumpin hengenheimolaisia. Toisin kuin Trump, hän on vapaakaupan vankka puolustaja.

Toimitusjohtajakaudellaan hän on myös kääntänyt öljy-yhtiönsä kurssia ilmastonmuutoksen tunnustamisessa. Hän olisi harvoja henkilöitä Trumpin hallinnossa, jotka myöntävät ihmisen toimien aiheuttavan ilmaston lämpenemistä, arvioi uutistoimisto Reuters.

Tillerson myös kannattaa Pariisin ilmastosopimusta, josta Trump ilmoitti kampanjassaan haluavansa Yhdysvaltain irtautuvan. Sittemmin Trump on empinyt kantaansa.

Tillersonin nousu ulkoministeriksi vaatii senaatin hyväksynnän.

Ulkoministeriehdokaslistalla on julkisuudessa ollut myös muun muassa republikaanien entinen presidenttiehdokas Mitt Romney, CIA:n entinen johtaja David Petraeus ja senaatin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja, senaattori Bob Corker.

Reuters, AP, AFP