Kokkolan kouluverkon uudistukseen selkoa – urheilutalon rakentaminen haudattiin

Kaupunginjohtaja valotti valtuustolle kouluverkkoselvityksen sisältöä. Chydeniuksen koulun rakentamisesta tehtiin jo päätös.

Kokkola
Kokkolan kaupunginvaltuusto
Juha Kemppainen / Yle

Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila kertoi lyhyesti torstaina julkaistavan kouluverkkosuunnitelman sisällöstä. Selvitystä on tehty laajalla virkamiesjoukolla, joka ei sekään ole Mattilan mukaan ole ollut yksimielinen selvityksen linjauksista.

Jos selvityksen linjaukset toteutuvat, kirpaisee se erityisesti ruotsinkielisiä kyläkouluja. Chydeniuksen koulun rakentaminen mahdollistaa Rödsön ja Vitsarin koulun yhdistämisen Chydeniukseen. Kirkonmäen koulu puolestaan yhdistettäisiin Villan kouluun.

– Yhtään kiveä ei voi jättää kääntämättä. Tiedätte että olen itse ruotsinkielinen, tämä ei ole helppoa minulle. Kouluverkko ei pelasta kaupungin taloutta, vaan kaikki on käytävä läpi, painotti Mattila.

Edelleen selvityksen mukaan Lohtajan Alaviirteen ja Ullavan Rahkosen koulut lakkautetaan.

Lukio-opetus keskitettäisiin Länsipuistoon.

Myöhemmin edessä olisi Jokilaakson koulun yhdistämisen Hakalahteen, mutta tämä vaatii uuden koulun rakentamista.

Ykspihlajan koulun osalta selvitys on päätymässä aikalisään eli koulunkäynti jatkuisi Vingellä. Myös lakkautusuhan alla olevassa Öjan koulussa otettaisiin aikalisä.

– Vingenkadulla on ihan ok-tilat. Sinnekin on satsattu paljon rahaa. Mikä on Vingenkadun tilanne jatkossa, sekin on mielenkiintoinen kysymys, totesi Stina Mattila.

Kouluverkkoselvitys julkaistaan torstaina, kaupunginhallitus käsittelee sitä maanantaina. Hallitus ei vielä tee omaa esitystään, vaan lähettää sen lausuntokierrokselle kouluihin ja lautakuntiin.

Sen sijaan Chydeniuksen koulun rakentamisesta valtuusto teki päätöksen. Etenkin RKP olisi halunnut siirtää päätöksen kouluverkkoselvityksen yhteyteen. Hanke nytkähti liikkeelle äänin 26–22, äänestyksessä annettiin yksi tyhjä ääni ja kaksi oli poissa. Tällä äänestystuloksella vahvistettiin samalla urheilutalon rakentamisen siirtyvän hamaan tulevaisuuteen.

– Olen murheellinen urheilutalon puolesta. Tuntuu että nyt sitä ei kannata väkisin lähteä viemään eteenpäin. Toivon, että siihen voidaan palata myöhemmin, totesi hyvin pettynyt Timo Virolainen (kesk.)

Hän oli ainoa, joka mainitsi urheilutalon keskustelussa. Valtuusto päätti vasta vuosi sitten sen rakentamisesta.

Esa Kantin (sd.) esitys, että Ykspihlajan koulun suunnitteluun osotettaisiin jo nyt rahaa kouluverkkoselvitykseen varatuista 700 000 eurosta kaatui äänin 27–22, kaksi oli poissa äänestyksestä.

Opetusryhmien pienentämiseen lisärahaa

Seitsemäntuntisessa keskustelussa tehtiin lopulta vain pieniä muutoksia kaupunginhallituksen esitykseen. Jarmo Rasmus (kd.) sai läpi kaksi esitystä. Rantakadulta päätettiin selvin äänin poistaa pysäköintimaksut.

Koulujen ryhmäkokojen pienentämiseen osoitettiin 50 000 euroa, tämä päätös syntyi äänin 30–19.

Äänestys myös pakolaisten vastaanotosta

Seppo Tastula (vas.) ehdotti, että kaupunki palaisi vanhaan käytäntöön ottaa kiintiöpakolaisia vastaan joka toinen vuosi. Samalla valmisteltaisiin pakolaisten sijoittamista myös muihin kaupunginosiin kuin Koivuhakaan. Tastulan mielestä ongelmat kasvavat, kun pakolaisia sijoitetaan aina samaan kaupunginosaan ja kouluun.

Tastulan esitys kaatui äänin 37–17, kaksi oli poissa eli kaupunki jatkaa toistaiseksi 30 kiintiöpakolaisen vastaanottamista vuosittain.

Kirkonmäen kentän pinnoitus jo ensi vuonna

Janne Jukkola (kok.) esitti Kirkonmäen urheilukentän pinnoittamista jo ensi vuonna. Kaupunginhallitus oli siirtänyt hanketta eteenpäin vuodella. Jukkolan mukaan riskinä olisi, että kustannukset kaksinkertaistuisivat, jos pinnoitusta vielä siirretään.

Valtuusto hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti kun talousjohtaja Jari Saarinen löysi budjettikirjasta vastaavan 200 000 euron menoerän haja-asutusalueiden viemäröintiin. Saarisen mukaan sitä ei voi aloittaa ensi vuonna, koska lakiesitys on vielä keskeneräinen.

– Ei se ihan näin mene, että virkamiehet puuttuvat esityksiin ja etsivät ratkaisuja, protestoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) päätöksentekoprosessia.

–Ei se haittaa, että menee köökin puolelta, pääasia että hommat hoituu, vastasi valtuuston puheenjohtaja Roy Sabel (sd.)

Artikkelia korjattu: Kirkonmäen urheilukentän pinnoittamisen siirsi kaupunginhallitus, ei liikuntalautakunta.