Oulu sai ensimmäisen naiskaupunginjohtajan – kokemusta myös radioäänenä

Oulun kaupunginjohtajaksi maanantaina valittu Päivi Laajala siirtyy virkaansa valtiovarainministeriöstä. Julkisen hallinnon ammattilainen haluaa nostaa kaupungin virallisen päätöksenteon rinnalle myös kuntalaistilaisuudet.

Oulu
Oulun kaupunginjohtajanvaalissa Päivi Laajalaa kannatti ensimmäisessä äänestyksessä 31 valtuutettua, Jukka Weiselliä 23, Matti Matinheikkiä 6 ja Marjukka Mannista 6. Toisella kierroksella Laajala voitti Weisellin pienimmällä mahdollisella erolla, äänin 34 - 33.
Oulun kaupunginjohtajanvaalissa Päivi Laajalaa kannatti ensimmäisessä äänestyksessä 31 valtuutettua, Jukka Weiselliä 23, Matti Matinheikkiä 6 ja Marjukka Mannista 6. Toisella kierroksella Laajala voitti Weisellin pienimmällä mahdollisella erolla, äänin 34 - 33.Timo Sipola / Yle

Päivi Laajala on Oulun kaupungin historiassa ensimmäinen naiskaupunginjohtaja. Aiemmin pormestarit ja kaupunginjohtajat ovat kaikki olleet miehiä. Apulaiskaupunginjohtajana Oulussa on ollut naisia.

Kaupunginvaltuusto valitsi Laajalan äärimmäisen tiukassa äänestyksessä, jossa Laajala sai 34 ja Oulun talousjohtaja Jukka Weisell 33 ääntä.

Arvostan saamaani luottamusta suuresti.

Päivi Laajala

– Odotin päätöstä rauhallisin mielin, mutta osasin odottaa että äänestyksestä voi tulla hyvinkin tiukka. Arvostan saamaani luottamusta suuresti, Päivi Laajala sanoo.

Laajala on kunnallisalan osaaja. Hänellä on lähes 30 vuoden työkokemus erilaisissa julkisen hallinnon johtotehtävissä sekä valtiolla että kunnissa.

Hän on toiminut myös Oulun apulaiskaupunginjohtajana. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on ollut valtiovarainministeriössä kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikkönä ylijohtajan virassa. Hän vastaa kuntien hallintoon, johtamiseen ja talouteen ja valtion aluehallintoon liittyvästä kehittämisestä ja lainvalmistelusta.

Hallinnon ammattilainen  

Oulun kaupungintalolla järjestettiin neljälle hakijalle kaupunkilaisten työhaastattelu, jossa Laajala nosti esille vahvuutensa.

– Olen julkisen hallinnon ammattilainen, mutta yrityselämän kokemusta minulla ei ole. Se on rehellisesti tunnustettava.

Uusi kaupunginjohtaja näkee keskeisinä tehtävinään uuden sote- ja maakuntahallinon jälkeisen Oulun asemoimisen maailmankartalle, kunnan elinvoimaisuuteen liittyvät kysymykset ja talouden tervehdyttämisen.

Yrityselämän kokemusta minulla ei ole. Se on rehellisesti tunnustettava.

Päivi Laajala

– Oulussa on hyviä välineitä yhteistyöhän yrityselämän kanssa. Business Oulu on tehnyt tällä alalla hyvää työtä, jatkaa Laajala.

Laajalalla on myös ajatuksia uudenlaisesta strategiatyöstä ensi kevään kuntavaalien jälkeen. Kaupunginvaltuusto on perinteisesti ensi töikseen laatinut valtuustokauden strategian kaupungille.

Laajala haluaa nostaa kaupunginhallituksen ja -valtuuston rinnalle alueellisen näkökulman eli kuntalaistilaisuudet eri puolilla laajaa uutta Oulua. Ouluun kuuluvat myös entiset Haukiputaan. Kiimingin, Oulunsalon, Yli-In ja Ylikiimingin kunnat.

– Hakisin vuorovaikutusta ja yrittäisin kertoa, missä Oulu menee ja mitä se tavoittelee ja mitä asukkaat haluavat Oululta, Laajala linjaa.

Kokemusta keikkatoimittajana

Aavistuksen verran Oulun uudella kaupunginjohtajalla on kuitenkin kokemusta elinkeinoelämänkin puolelta. Hän on nimittäin toiminut toimitusavustajana Suomen ensimmäisessä paikallisradiossa, Radio Lakeudessa 1980-luvun puolessa välissä. Radio Lakeus alkoi lähettää ohjelmaa Nivalassa kolme päivää ennen Helsingissä vapunaattona 1985 aloittanutta Radio Cityä.

– Opiskeluaikoina tein keikkajuttuja paikallisradioon. Silloin oli vapaus tehdä haluamiansa juttuja. Vain taivas oli rajana. Rentoja musiikkiin ja vapaa-aikaan liittyviä juttuja ne olivat, Päivi Laajala muistelee.

Haastava pesti edessä

Silloin oli vapaus tehdä haluamiansa juttuja. Vain taivas oli rajana.

Päivi Laajala

Oulun kaupunginjohtajan tehtävästä ei voi sanoa samaa. Se on haastava tehtävä, jossa ei mitenkään voi tehdä haluamiaan juttuja. Päinvastoin talouden tasapainottamiseksi edessä on väistämättä ikäviäkin ratkaisuja. Vuoden kuluttua Oulun kaupungin henkilöstöltä poistuu myös viimeisimmän kuntaliitoksen tuoma viiden vuoden työsuhdeturva.

Oulun nykyinen kaupunginjohtaja Matti Pennanen jää eläkkeelle 1.4.2017, mutta lopettanee käytännössä työnsä pitämättömien lomien ja vapaiden vuoksi jo aiemmin.

Päivi Laajala kertoo aloittavansa uudessa tehtävässä todennäköisesti helmikuun loppupuolella. Virka on määräaikainen ja kestoltaan kuusi vuotta.