Piraattipuolue ei saanut aikaan hallitusta Islannissa

Jo kolme puoluetta on yrittänyt tuloksetta muodostaa Islantiin hallituksen.

Islanti
Tumma tiilirakennus.
Islannin parlamenttirakennus Reykjavíkissa.Mikko Pihavaara / EPA

Islannin piraattipuolueen hallitusneuvottelut ovat epäonnistuneet. Piraattipuolue kävi neuvotteluja vihreän vasemmistopuolueen ja kolmen muun puolueen kanssa.

Neuvottelut kariutuivat kiistelyyn maan talouden kulmakiven, kalastuksen, hallinnoinnista. Myös valtiontaloudesta ei päästy sopuun.

– Ei ihmisiä voi painostaa yhteistyöhön, jos he eivät aio toimia sen mukaisesti, mitä he ovat vaaleissa luvanneet, harmitteli piraattipuolueen johtaja Birgitta Jonsdottir.

Piraattipuolue oli jo kolmas puolue, joka on yrittänyt muodostaa hallitusta Islantiin lokakuun vaalien jälkeen. Hankalia hallitusneuvotteluja osattiin odottaa, sillä mikään puolue ei saanut selvää voittoa vaaleissa.

Vaaleissa suurimman puolueen paikkansa säilyttänyt konservatiivinen itsenäisyyspuolue yritti hallituksen muodostamista ensimmäisenä. Kun se ei onnistunut, neuvotteluja yritti keskusta-oikeistolainen reformipuolue.

Presidentti Gudni Johannesson voi vielä asettaa uuden hallituksen muodostajan, mutta on myös mahdollista, että hän hajottaa parlamentin ja määrää uudet vaalit.

Lähteet: AFP, Reuters