Konservatiiveille niukka voitto Makedonian parlamenttivaaleissa

Epävarmuus maassa jatkuu, sillä sunnuntai-iltana sekä konservatiivien Nikola Gruevski että opposition sosiaalidemokraattinen Zoran Zaev julistivat voittaneensa vaalit.

vaalit
mies ja nainen
Nikola Gruevski ja hänen vaimonsa Borkica äänestyspaikalla sunnuntaina.Georgi Licovski / EPA

Makedonian hallitseva konservatiivinen koalitio on voittanut niukasti maan sunnuntaina pidetyt parlamenttivaalit.

Kun lähes 100 prosenttia äänistä on laskettu, pääministeri Nikola Gruevskin johtama konservatiivinen koalitio on saamassa hienoisen enemmistön oppositiossa oleviin sosiaalidemokraatteihin nähden.

Kun 99,8 prosenttia äänistä on laskettu konservatiivit ovat saamassa noin 38 prosenttia äänistä ja 51 edustajanpaikkaa. Oppositiojohtaja Zoran Zaevin sosiaalidemokraattinen puolue saa puolestaan 36,7 prosenttia ja 49 edustajaa.

Albaaneja edustava demokraattinen unioni, joka on ollut konservatiivien liittolaisena, saa 7,3 prosenttia äänistä ja kymmenen edustajaa.

Epävarmuus maassa jatkuu, sillä sunnuntai-iltana sekä Gruevski että Zaev julistivat voittaneensa vaalit. Osapuolilla on kolme päivää aikaa riitauttaa lopulliset vaalitulokset.

liput ja juhlijoita
Sosialidemokraattien kannattajat juhlivat vaalitulosta Makedonian pääkaupungissa Skopjessa. Esillä ovat Makedonian ja Albanian liput.Georgi Licovski / EPA

Aiempia Makedonian vaaleja ovat tahranneet väitteet väärinkäytöksistä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö, Etyj:n alustavan raportin mukaan sunnuntain äänestys sujui ”yleensä hyvin” ja oli edennyt sujuvasti.

Lähes 67 prosenttia makedonialaisista äänioikeutetuista antoi äänensä sunnuntain vaaleissa. Äänestysprosentti on yksi korkeimmista maan viime vuosina pidetyistä parlamenttivaaleista ja korkeampi kuin edellisissä vaaleissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters