1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Qatar puolustaa työlainsäädännön uudistusta

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet lakimuutosten mahdollistavan väärinkäytöksiä ja siirtotyöläisten hyväksikäyttöä.

Qatar
Siirtotyöläisiä Dohassa, Qatarissa.
Siirtotyöläisiä Dohassa, Qatarissa.STR / EPA

Qatar puolusti työlainsäädännön uudistustaan maanantaina sen jälkeen kun, ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat lakimuutosten aiheuttavan väärinkäytöksiä ja siirtotyöläisten hyväksikäyttöä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Qatarin hallitus ilmoitti uuden lain voimaantuloajankohdaksi tiistain.

Qatarin hallituksen mielestä uudistukset helpottavat siirtotyöläisten työpaikan vaihtamista ja maasta poistumista.

– Uusi laki on viimeisin askel jokaisen Qatarissa työskentelevän ulkomaalaisen parempaa asemaa ja oikeuksien suojelua. Kehotamme kansainvälistä yhteisöä pidättäytymään hätiköidyistä johtopäätelmistä ennen kuin uusi laki on ollut käytössä, sanoi työministeri Issa al-Nuami.

Ihmisoikeusryhmät sanovat, että järjestelmä on pakottanut työntekijät elämään kurjuudessa ja raatamaan vaarallisissa, jopa kuolemaan johtavissa olosuhteissa. Olot muistuttavat nykypäivän orjuutta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan uudistukset eivät johda merkittäviin muutoksiin. Järjestön painottaa, etteivät Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA rahoittajana ja ulkomaiset hallitukset, jotka etsivät liikesuhteita Qatarin kanssa, voi eivätkä saa käyttää tätä uudistusta perusteena sille, että siirtotyöläisten ongelmat ja väärinkäyttö olisi nyt ratkaistu.

Qatarin hallitus kiistää Amnestyn raportin ja sanoi, että se on jatkanut lakien tarkastamista ja muuttamista varmistuakseen, että uudistus on tarkoitukseen sopiva.

– Olemme sitoutuneet kehittämään työvoimajärjestelmäämme. Se on oikeudenmukainen sekä työnantajille että työntekijöille, hallituksen julkilausumassa todetaan. Nämä uudet lainsäädännölliset muutokset varmistavat työntekijöiden kunnioittamisen koko työketjussa, ei pelkästään Qatarissa vaan myös työntekijöiden lähtömaissa.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC:n mukaan Qatar on edelleen ”orjatilassa”.

– Tämä antaa vain uuden etiketin olemassa olevalle suoranaiselle riistojärjestelmälle, sanoi ITUC pääsihteeri Sharan Burrow.

Quatarin tilanne saa kritiikkiä laajemminkin. Alankomaiden suurin ammattiliitto kehottaa FIFA:a pakottamaan Qatar hyväksymään maahanmuuttajien "vähimmäistyöehdot".

Qatarilla on miljardien dollarien rakennushankkeita, jotka liittyvät vuoden 2022 MM-kisoihin. Maahan on tullut rakennusprojekteihin satojatuhansia työntekijöitä muun muassa Intiasta, Nepalista ja Bangladeshista.

Lue seuraavaksi