Öljymiehen nimitys USA:n ulkoministeriksi varmistumassa

Tuleva presidentti Donald Trump ilmoittaa ulkoministerin tiistaina. Lähteiden mukaan hän on Rex Tillerson.

Exxon Mobilen toimitusjohtaja Rex Tillerson (vas.) ja venäläisen Rosneftin hallituksen puheenjohtaja Igor Setšin vuonna 2012 sopimassa arktisen alueen öljyvarojen hyödyntämisestä. Kuva: Mihali Klimentjev / Ria Novosti / Kremlin pool

Exxon Mobil -yhtiön toimitusjohtaja Rex Tillerson on mitä todennäköisimmin Yhdysvaltain tuleva ulkoministeri. Donald Trump ilmoittaa ulkoministerivalintansa tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Yhdysvaltalaisten Fox- ja NBC-uutisten mukaan valinta on Tillerson.

Tillersonin nimi on ollut ulkoministeriveikkailujen kärjessä viikonlopusta lähtien.

Hänen valintansa on herättänyt jo etukäteen arvostelua, sillä hänellä on hyvät liikesuhteet Venäjälle ja sen presidenttiin Vladimir Putiniin. Maailmanpolitiikassa Yhdysvallat ja Venäjä ovat monella suunnalla vastustajia, ja Venäjän väitetään hakkeroinnillaan yrittäneen vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Tillersonin nimitys todennäköisesti kohtaakin vastarintaa Yhdysvaltain senaatissa, missä se pitäisi vahvistaa. Senaattorit tulevat ainakin tiukkaamaan hänen näkemyksiään ulkopolitiikasta yleensä sekä Venäjästä ja Yhdysvaltain liittolaissuhteista erityisesti.

Tillersonilla ei ole kokemusta politiikasta, vaikkakin maailmanlaajuinen liiketoiminta on tuonut hänelle laajan suhdeverkoston.

Yhdysvaltain tulevasta ulkoministeristä ja nimitykseen liittyvästä keskustelusta voi lukea laajemmin täältä.

Lähteet: AP, Reuters