yle.fi-etusivu

Supo: Suomesta taistelemaan lähteneiden määrä suhteellisesti Euroopan suurimpia

Suojelupoliisi pitää mahdollisena, että jokin yksittäinen väkivallanteko on Suomessa mahdollinen. Supon mukaan radikalisoitumiseen vetävät syyt ovat ulkomailla.

Kotimaa
Tuomas Portaankorva
Miten suuri terrori-iskujen uhka on Suomessa tällä hetkellä ja onko tilanne muuttunut merkittävästi viime aikoina? Suojelupoliisin terrorismiasiantuntija Tuomas Portaakorva päivitti tilannetta aamu-tv:ssä.

Ylen MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että vakavien terroritekojen uhka on kasvanut Suomessa. Suojelupoliisi on korottanut uhka-arviotaan kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä, heinäkuussa 2014 ja uudestaan marraskuussa 2015.

– Terrorismi on sillä tavalla uhkakuva, että Suomi ei ole enää sellainen lintukoto, etteikö terrorismiin vaikuttavia tekijöitä enää olisi. Näemme mahdollisena, että jokin yksittäinen väkivallanteko on Suomessakin mahdollinen, toteaa Suojelupoliisin terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva Ylen aamu-tv:ssä.

Uhka-arvion korottamiseen vaikuttaa Portaankorvan mukaan Syyrian ja Irakin konfliktiin liittyvä vierastaistelijailmiö.

– Suomesta on matkustanut sinne jollain mittarilla jopa merkittävä määrä ihmisiä pyrkiäkseen osallistumaan väkivaltaiseen taisteluun ja suurin osa on siinä onnistunutkin. Konfliktissa on mukana Suomessa lähteneitä ja se on keskeisin syy siihen, että Suomen terroriuhka on lintukotovaiheesta kohonnut.

Radikalisoitumisen veto ulkomailta

Suojelupoliisin tiedossa on noin 80 henkilöä, jotka ovat lähteneet Suomesta sota-alueille. Määrä on Euroopan suurimpia, kun se suhteutetaan Suomessa olevaan muslimiväestöön. Suojelupoliisin mukaan syyt Suomen radikalisoitumisen tilaan eivät välttämättä löydy läheltä.

– Taisteluihin lähteminen yleensä on sellainen tilanne, että veto tulee ulkomailta. Suomessa ei ole välttämättä syitä, jotka työntävät ihmisiä pois täältä. Meillä yhteiskunta on kuitenkin kaikille täälllä oleskeleville varsin hyvä ja rauhallinen elää.

Noin parikymmentä vierastaistelijosta on palannut Suomeen. Palaajien määrä voi Supon arvion mukaan kasvaa konfliktin hiipuessa.

– Sitten kun [ISIS:n] kalifaatti murtuu Syyrian ja Irakin alueella niin toiminta-aluetta halutaan sieltä muuttaa. Sieltä saattaa palata ihmisiä Eurooppaan, toki he saattavat lähteä myös etsimään muita konfliktialueita.

Portaankorva ei kuitenkaan pidä terrori-iskun todennäköisyyttä Suomessa kovinkaan suurena.

– Suojelupoliisin pitää kuitenkin viran puolesta ottaa sellainen vaihtoehto huomioon.

Alla olevassa videossa on MOT-ohjelman juttu "Terrorin varjot Suomen yllä".

Ilmakuva Helsingin keskustasta.
MOT-ohjelma kertoi maanantaina, että väkivaltaisten tapausten uhka Suomessa on voimakkaasti kasvanut. Viranomaiset pelkäävät kansainvälistä iskua tai uutta kouluampumistapausta.