Syyttäjä vaatii Talvivaaran kaivoksen johtajalle vankeutta epäillystä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut Talvivaaran Kaivososakeyhtiöön liittyviä epäiltyjä arvopaperimarkkinarikoksia koskeva oikeudenkäynti. Ensimmäisenä päivänä on luettu syytteet johtajalle, jonka epäillään hyödyntäneen yhtiön ongelmia koskevia tietoja osakekaupoissaan.

Talvivaara
Talvivaaran kaivoksen liput liehuivat heinäkuussa 2014 Sotkamossa.
Jarno Kuusinen / AOP

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:hin liittyviä epäiltyjä arvopaperimarkkinarikoksia koskevan juttukokonaisuuden pääkäsittely on käynnistynyt sisäpiiritiedon väärinkäyttöä koskevien syytekohtien läpikäymisellä.

Jutussa muun muassa tuotanto- ja kehitysjohtajana toimineen henkilön epäillään myyneen Talvivaara-omistuksiaan ennen kuin osakkeen hintaa alentavista yhtiön kannalta kielteisistä asioista oli tietoa markkinoilla. Syyttäjän laskelmien mukaan kuudella rikoksella saavutetun hyödyn yhteismäärä oli 220 000 euroa.

Syyttäjän mukaan epäilty on tiennyt osakkeita luovuttaessaan, että nikkelin toteutunut tuotantomäärä on yhtiön tiedottamaa pienempi. Lisäksi syyttäjä katsoo epäillyn muun muassa tienneen tuotantokatkoksen olevan odotettua pitemmän ja että johtoryhmässä on nostettu esille tulosvaroituksen antamisen tarve.

Epäillyt teot ovat ajoittuneet maaliskuun 2011 ja heinäkuun 2013 välille.

Pääkäsittely jatkuu huomenna keskiviikkona, jolloin vuorossa on yhtiön toimitusjohtajaa Pekka Perää, entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta sekä entistä talous- ja rahoitusjohtajaa vastaan nostettujen tiedottamisrikoksia koskevien syytekohtien läpikäyminen.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syytteet. Asioiden käsittelylle on varattu Helsingin käräjäoikeudessa aikaa ensi maaliskuun alkupuolelle saakka.