1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittilehti hehkuttaa estoitta Suomea: Unohtakaa tanskalaisten hyggeily, Suomi on hyvinvoinnin uusi keskus

Brittilehti Evening Standard kertoo eilen julkaistussa jutussaan salaisuuden suomalaisten hyvinvoinnin taustalla.

suomalaisuus
Kesäinen järvimaisema ja rantasauna.
Brittilehti hehkuttaa jutussaan muun muassa saunomista.AOP

Yksinkertaista mutta ei äärimmäisyyksiin menevää: näin tiivistää brittilehti Evening Standard (siirryt toiseen palveluun) suomalaisen elämäntavan. Laajassa artikkelissa toimittaja kehottaa ihmisiä unohtamaan tanskalaisen hyggeilyn ja etsimään hyvinvointia suomalaisuudesta.

Ensiaskel suomalaisuuteen on jutun mukaan mutkaton elämänasenne.

Jutussa muistutetaan, että Suomi on monessa tilastossa maailman kärkipäätä. Tilastokeskus kiinnitti samaan asiaan huomiota ennen itsenäisyyspäivää.

Ensiaskel suomalaisuuteen on jutun mukaan mutkaton elämänasenne. Suomalaiset kun eivät tunnetusti sorru äärimmäisyyksiin.

Ruokavalio saa suitsutusta

Kun on omaksunut mutkattoman ja käytännönläheisen asenteen, tulee seuraavaksi katse suunnata ruokavalioon. Yksi salaisuus suomalaisten hyvinvoinnin taustalla on jutun mukaan nimittäin se, että Suomessa syödään hyvin. Tuore kala, vihannekset ja ruis kun muodostavat suomalaisen keittiön ytimen.

Jutussa muistutetaan, että brittien on turha unelmoida suomalaisesta ilmastosta. Toimittaja huomauttaakin, että suomalaisen ruokavalion seuraaminen Britanniassa vaatii kekseliäisyyttä. Paahtoleipä kannattaa vaihtaa ruisleipään ja lohi silakkaan, toimittaja vinkkaa.

Toinen vaihtoehto on alkaa napostella "arktista superruokaa". Tällaisissa välipalapatukoissa on jutun mukaan aineksia, jotka kasvavat vain poikkeuksellisessa ympäristössä. Puolukka-, nokkos- ja karpalopatukka on jutun mukaan odottamattoman makea.

Iho puhtaana Pohjolan perukoilla

Ennen kuin jutussa päästään estottomasti mainostamaan erilaisia ihonhoitotuotteita, toimittaja kertoo suomalaisten olevan puhdasihoisia ja kirkassilmäisiä. Ruokavalion lisäksi tämän täytyy toimittajan mukaan johtua ympäristöystävällisyydestä (skribentti muistuttaa suomalaisten kierrättävän 90 prosenttia tölkeistä ja pulloista) ja tietenkin saunoista.

Toimittaja kertoo suomalaisten olevan puhdasihoisia ja kirkassilmäisiä.

Helsingin rannat ovat jutun mukaan täynnä saunoja. Lontoossa asusteleva suomalainen hehkuttaakin jutussa saunomista. Puulämmitteisen saunan lämmittämisessä ja alastomana 80-asteisessa saunassa istumisessa on haastateltavan mukaan jotain primitiviistä mutta samalla vapauttavaa. Etenkin kun samaan aikaa vihtoo/vastoo ja tauolla pulahtaa järveen (kesällä) tai sitten kierii lumihangessa (talvella).

Lue seuraavaksi