1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Alepposta tulee tietoja voittajien raakuuksista – kymmeniä siviilejä ammuttu seinää vasten

Kapinalliset on ajettu viimeisiin kortteleihin. YK:n mukaan hallituksen joukot ovat teloittaneet ainakin 82 siviiliä.

Syyrian armeijan joukkoja tulittamassa kapinallisten hallussa olevia kortteleita Aleppossa. Kuva: EPA

Kansainvälinen Punainen risti on vedonnut Aleppossa taisteleviin osapuoliin, jotta nämä tekisivät kaikkensa säästääkseen siviilien hengen. Alepposta tulevien tietojen perusteella vetoomus on todella tarpeen. Siviilien puolesta ovat vedonneet myös paavi ja YK:n pääsihteeri.

Aleppon itäosia neljä vuotta hallussaan pitäneiden kapinallisten puolustus romahti maanantaina, ja he vetäytyivät kuudesta kaupunginosasta. Kapinallisten hallussa on enää noin kolmen neliökilometrin verran kaupunkia.

Iranilaisten shiiajoukkojen ja Venäjän ilmavoimien tukema Syyrian armeija on raivannut tietään Aleppossa armottomilla pommituksilla ja tykistötulella. Sosiaalisessa mediassa olevien kuvien perusteella käytössä on ollut myös venäläisiä raketinheittimiä, joiden raketeissa on termobaariset taistelukärjet. Niiden paine- ja polttovaikutus on tavallista kranaattia voimakkaampi.

Jäähyväisiä twitterissä

Hallituksen joukkojen kapinallisilta valtaamista kaupunginosista on lähtenyt pakoon yli 100 000 siviiliä ja kapinallisten hallussa oleviltakin alueilta tiettävästi yli 7 000, mutta kymmeniätuhansia on edelleen taistelujen keskellä.

Ihmiset ovat ahtautuneet talojen raunioihin tiheästi, ja yksi raketti, kranaatti tai tynnyripommi voi tappaa kerralla monta kymmentä. Viimeisen klinikantapaisen henkilökunta joutui olemaan maanantain pommisuojassa, ja kuolleet ja haavoittuneet jäivät kadulle.

Muuhun maailmaan yhteyttä pitäneet aleppolaiset aktivistit ovat jättäneet jäähyväisiä sosiaalisen median kautta. Tilannetta kuvataan kaoottiseksi ja helvetilliseksi.

Tykistötuli ja pommitus hiljeni maanantaina iltaa kohden, mutta se ei välttämättä tarkoittanut, että kaupungissa olisi ollut turvallisempaa.

Syyrian armeijan sotilaita täyttämässä raskaan konekiväärin panosvöitä Aleppossa. Taistelu on loppuvaiheessaan, ja Syyrian sotilaiden ja shiia-vapaaehtoisten kerrotaan surmaavan kapinallisten puolella olleita siviilejä. Kuva: EPA

Teloituksia joka tunti

Syyrian joukot ovat maanantaina ja tiistaina keskittyneet varmistamaan kaupunginosia, joista kapinalliset maanantaina vetäytyivät. Siviilien kohtalo ei ole ollut kadehdittava, ja he yrittävätkin paeta tuhansittain.

Alepposta tulleiden tietojen mukaan sotilaat ja shiiajoukot ovat ajaneet siviilejä pois asunnoistaan ja ampuneet kapinallisten sukulaisia ja muita ihmisiä saman tien kadulle. Asiasta kertovat muun muassa amerikkalainen CNN-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun) ja brittiläinen Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun).

YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja Rupert Colville kertoi saaneensa tietoja teloituksista monista lähteistä. Hänen mukaansa ainakin 82 siviiliä oli tapettu neljässä kaupunginosassa, ja että luku voi olla paljon suurempi.

Kapinallispuolta edustavat tarkkailijat sanovat, että teloitettujen joukossa on naisia ja poikia, ja teloituksia tehdään tunneittain. Hallituksen joukoille antautuneista kapinallistaistelijoista ei ole kuultu sittemmin mitään.

Tietoja raakuuksista ei ole voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Turkki yrittää vielä sopimusta

Kapinalliset eivät viime viikolla hyväksyneet Venäjän ja Syyrian tarjouksia turvallisesta poistumisesta. Syynä lienee ollut, ettei poistumisen turvallisuuteen ole luotettu.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu sanoi tiistaina, että Turkki yrittää saada venäläisten kanssa helpotusta Aleppon tilanteeseen. Uutistoimisto Reutersille puhunut turkkilaisviranomainen kertoi, että Venäjän kanssa yritetään saada avattua käytävä, minkä kautta voitaisiin evakuoida niin siviilit kuin taistelijatkin.

Ennen evakuointia yritetään sopia tulitauosta. Syyrian armeijan ei ole toistaiseksi aloittanut hyökkäystä kapinallisten viimeisiä asemia kohtaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass