Uusi ilmiö: Aikakauslehtien tilauksia perutaan lehden myöhästymisen takia

Kustantajat ja Posti selvittävät häiriöiden syitä ja yrittävät päästä niistä eroon lähikuukausina. Aikakauslehtien tilaajia lehtien myöhästyminen harmittaa.

posti
Sari Toivari
- Kotiin tilattu tv-lehti on syksyn aikana jäänyt monta kertaa kokonaan tulematta tai tullut myöhässä, kertoo Lappeenrannan keskustassa asuva Sari Toivari.Mikko Savolainen / Yle

Tilattujen aikakauslehtien myöhästyminen on valtakunnallinen ilmiö. Aikakauslehtitilausten peruminen lehden myöhästymisen takia on yleistynyt.

– Lehtien myöhästymiset ovat viime syksystä lähtien alkaneet näkyä asiakaspalautteissa, sanoo kustantajien kattojärjestön, Aikakauslehtien liiton liittojohtaja Mikko Hoikka.

Hoikan mukaan lehdet kyllä ilmestyvät ajallaan, mutta posti ei toimita niitä ajoissa perille.

– Paljon on tekeillä tähän asiaan puuttumiseksi. Kustantajat yrittävät Postin kanssa selvittää häiriöiden syitä ja päästä niistä eroon lähikuukausina, Hoikka kertoo.

Postin jakelujohtaja Juhani Vuolan mukaan Posti seuraa tilannetta eri puolilla Suomea ja pyrkii korjaamaan jakeluhäiriöt mahdollisimman nopeasti.

– Saamme säännöllisesti käyttöömme reklamaatiotietoa kustantajilta. Häiriöalueet kartoitetaan tilannekatsauksissa päivittäin, sanoo Vuola.

"Lehti on jäänyt tulematta kokonaan"

Kotiin tilatun lehden myöhästyminen harmittaa etenkin kerran viikossa ilmestyvien lehtien tilaajia.

Lappeenrannan keskustassa asuva Sari Toivari on syksyn aikana tehnyt monta turhaa reissua postilaatikolle. Kerran viikossa ilmestyvä tv-lehti on harvoin tullut ilmestymispäivänä.

– Lehti on myös monta kertaa jäänyt tulematta kokonaan, kertoo Toivari.

Hän on valittanut tilanteesta suoraan lehden kustantajalle.

– Kustantaja on ilmoittanut, että lehti on kyllä lähetetty. Vika on postissa, sanoo Toivari.

Tilauksen lopettamistakin hän on harkinnut. Kustantajan pahoittelut ja hyvityksenä lähetetyt irtonumerot ovat toistaiseksi lepyttäneet Toivarin.