"Tarvitsin rahaa talonrakennukseen" – Näin Talvivaaran johtaja selitti pörssirikossyytteisiin johtaneita kauppojaan

Johtaja vetoaa muun muassa siihen, että hän ei ole osakekauppoja tehdessään ajatellut yhtiön toteutuneita tai ennustettavia tuotantomääriä.

Talvivaara
Bioliuotuskasaa.
Talvivaaran kaivosTalvivaara

Helsingin käräjäoikeudessa käsittelyssä olevassa Talvivaaran pörssirikoskokonaisuudessa on kyse kahdesta linjasta: toisaalta kaivoksen johtajan epäillyistä sisäpiirintiedon väärinkäytöistä ja toisaalta yhtiön tiedottamisrikosepäilyistä.

Tänään tiistaina alkoi Talvivaaran kaivososakeyhtiön kehitysjohtajaa vastaan nostettujen syytteiden käsittely. Niiden mukaan hän on tehnyt kauppaa sisäpiirintietoa väärinkäyttäen yhteensä kuusi kertaa vuosina 2011-2013. Syyttäjän mukaan johtaja on saanut teoistaan rikoshyötyä yhteensä 220 000 euroa.

Syyttäjän mukaan epäilty on tiennyt osakkeita luovuttaessaan, että nikkelin toteutunut tuotantomäärä on yhtiön tiedottamaa pienempi. Lisäksi syyttäjä katsoo epäillyn muun muassa tienneen, että tuotantokatkos on odotettua pidempi ja että johtoryhmässä oli nostettu esille tulosvaroituksen antamisen tarve.

Johtaja kiistää syytteet ja vetoaa muun muassa siihen, että hän ei ole osakekauppoja tehdessään ajatellut yhtiön toteutuneita tai ennustettavia tuotantomääriä.

– Minä en ole ajatellut asiaa tuolta kantilta enkä osaa sanoa muutenkaan, missä kulkee markkinoille olennaisen tiedon raja. Olen pyrkinyt olemaan huolellinen ja noudattanut yhtiön voimassa olevia ohjeita, johtaja selitti poliisikuulustelussa kesällä 2014.

Kaupankäynnin motiiviksi hän kertoi halun keventää ja hajauttaa osakeomistustaan. Lisäksi hän sanoi tarvitsevansa rahaa optioiden rahoittamiseen ja rakennustöiden aloittamiseen ostamallaan tontilla.

– Otin alkuvuonna noin 600 000 euron lainan, jolla ostin perheelle merenrantatontin ja kauppaan liittyi tältä osin myös ajatus Talvivaaran omistuksen hajauttamisesta, johtaja kertoi.

Huomenna käräjäoikeudessa on vuorossa yhtiön toimitusjohtajaa Pekka Perää, entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta sekä entistä talous- ja rahoitusjohtajaa vastaan nostettujen tiedottamisrikoksia koskevien syytekohtien läpikäyminen.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syytteet.