1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. öljyvahingot

Öljyvahingon siivoaminen ohi Maunulanpurolla – Kalojen kohtalo on vielä epäselvä

Vahingon vaikutukset puron kalakantaan selviävät vasta keväällä.

Marraskuussa 2016 Haaganpuroon valui poliisin mukaan satoja litroja öljyä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Maunulanpuron siivoaminen Helsingin Haagassa on edennyt valmiiksi. Taimenpurona tunnettu Maunulanpuro kärsii tutkimusten mukaan tahallisesti aiheutetusta öljyvuodosta, joka todettiin marraskuun alussa. Puroon valui muutama sata litraa jäteöljyä. Poliisi tutkii öljypäästöä törkeänä ympäristön turmelemisena.

Helsingin kaupungin rakennusviraston mukaan akuutit siivoustyöt on saatu valmiiksi Maunulanpuron varrella. Lisäksi purosta otettujen näytteiden analyysitulokset ovat valmistuneet.

Näytteissä havaittiin jonkin verran raskaita öljyjä. Puron reunoilla havaittiin enemmän öljyä kuin pohjalla, mikä viittaa siihen, että puro on ollut kuormittunut jo ennen öljyvahinkoa.

Pitoisuudet ovat tasolla, joka on kokemuksen mukaan tyypillinen vastaaville Helsingin kaupunkipuroille. Jatkuva liikenteen ja teollisuusalueen Maunulanpuroon aiheuttama taustakuormitus arvioidaan nyt merkittävämmäksi kuin öljyvahingon aiheuttama kuormitus. Seurantanäytteenottoa tehdään vielä keväällä.

Puron ennallistamisesta puhutaan alkuvuodesta

Öljyvahingon mahdolliset vaikutukset puron kalakantaan selviävät vasta keväällä kun syyskutuisten kalojen poikaset kuoriutuvat ja kevätkutuisten kalojen lisääntyminen on tapahtunut.

Kalojen mäti- ja poikasvaiheet ovat pääsääntöisesti herkempiä vierasaineiden vaikutukselle kuin aikuisvaiheet, sanoo johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen.

Alkuvuodesta on suunnitteilla kaupungin järjestämä neuvottelu, jossa esitellään saadut tulokset ja keskustellaan puron ennallistamiseen tähtäävistä mahdollisista jatkotoimenpiteistä.