Jättiareena jyräämässä museoveturin asemapaikan – Ruuhveltti etsii uutta kotia

Vuosikymmeniä Kouvolan aseman kupeessa seissyt tavarajunaveturi Ruuhveltti tekee tilaa uudistuvalle matka- ja tapahtumakeskukselle.

museojunat
Museoveturi Ruuhveltti Kouvolan matkakeskuksen edustalla.
Katri Mannonen / Yle

Kouvola suunnittelee laajentavansa nykyistä matkakeskusta länteen, nykyisen bussiterminaalin ja pysäköintialueen päälle. Muistomerkkinä Kouvolan aseman kupeessa seissyt tavarajunaveturi Tk3 589 ei välttämättä jatkossa mahdu enää nykyiselle paikalleen.

Ruuhveltiksi kutsuttu veturi etsii nyt uutta paikkaa. Kaupunki kerää ehdotuksia myös asukkailta. Museoveturille paremmin sopivan paikan voi käydä merkkaamassa kartalle Kouvolan kaupungin verkkosivuilla.

Matkakeskuksen alueella on käynnissä asemakaavamuutos. Sen myötä alueelle on mahdollista rakentaa nykyisiä matkakeskuspalveluita täydentävä matka- ja tapahtumakeskus. Keskuksen on tarkoitus yhdistää rautatieasema, uusi bussiterminaali ja niihin liittyvät pysäköintialueet.

Rakennukseen sijoittuisi joukkoliikennepalveluiden lisäksi monitoimi- ja tapahtuma-areena sekä tiloja hotellille, toimistoille sekä ravintoloille ja kaupoille. Suunnitelmassa bussiterminaali siirtyisi uuteen paikkaan matkakeskuksen itäpuolelle.

Kaavan myötä uusien pysäköintialueiden rakentamisen radan eteläpuolelle on myös mahdollista.