1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Hävytön joulunäytelmä tuhmista tontuista sai K18-suosituksen

Tuhmat tontut -näytelmässä Joulupukin maa näyttäytyy aivan uudessa valossa. Pohjimmiltaan esitys pohtii yksinäisyyttä ja ihmisen oikeutta omannäköiseensä jouluun.

teatteritaide
Tuhmat tontut -näytelmän työryhmä. Vasemmalta lukien Elisa Korjansalo, Laura Hytönen, Jussi Manninen ja Monica Valjakka, sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Saga Kiukas. Edessä Veli Huopalainen.
Tuhmat tontut -näytelmän työryhmä. Vasemmalta lukien Elisa Korjansalo, Laura Hytönen, Jussi Manninen ja Monica Valjakka, sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Saga Kiukas. Edessä Veli Huopalainen.Maria Bonnor / Yle

Aluksi varoituksen sana: Tuhmat tontut ei sovellu aikuisille, jotka haluavat säilyttää uskonsa Joulupukin maahan. Alle 18-vuotiaille se ei sovellu ollenkaan roisien tapahtumien ja kielenkäytön vuoksi.

Tuhmia tonttuja esittää Mikkelin Vanhalla Sotkulla vapaa työryhmä yhteistyössä kulttuuriosuuskunta KUKA:n kanssa. Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Saga Kiukas halusi tehdä aikuisten näytelmän, jollaista ei ole ainakaan Mikkelissä ennen nähty.

– Perheille joulunäytelmiä ja -kuvaelmia ja kauneimpia joululauluja on olemassa, niin en halunnut mennä siihen samaan sumaan, vaan tehdä jotain uutta, sanoo Kiukas.

Hävyttömyydestään huolimatta kyseessä on lämminhenkinen joulunäytelmä, joka pohjimmiltaan käsittelee vakavaa aihetta. Joulu on perhekeskeinen juhla, mutta kaikilla ei ole perhettä, sukua tai ystäviä, joiden kanssa viettää jouluna aikaa.

– Moni viettää joulun yksin. Se on tätä päivää, ja se otetaan myös näytelmässä käsittelyyn. Onko niin paha, jos on yksin? Tai pystyykö jotakuta yksinäistä auttamaan? Voiko tonttu olla yksinäinen? kertoo ohjaaja Saga Kiukas näytelmän esittämistä kysymyksistä.

Tuhmien tonttujen salainen paja

Tonttujen tehtävänä on kurkkia ikkunan takana ja tarkkailla, ovatko lapset kilttejä vai eivät. Joulunäytelmän aihetta pohtiva Kiukas huomasi, että jos aikuinen tekisi kuten tonttu, hän joutuisi vankilaan.

– Aloin miettiä, että eikö tonttu olekin sillä tavalla vähän tuhma. Eihän mekään saada katsoa tonttujen ikkunasta sisään, että miksi näin päin. Siitä idea lähti, että millaisia tuhmat tontut olisi, mitä niiden pajassa tapahtuu ja miksi ne ovat tuhmia, kertoo Kiukas.

Näytelmän päähenkilö on kiltti lähettitonttu Kasper, joka aloittaa työnsä Joulupukin maassa. Hän haluaa tehdä kaiken oikein ja edetä työssään, mutta joutuukin jumiin huoltotonttujen pajaan. Kasperia on etukäteen varoiteltu näistä "tuhmista tontuista".

Vähitellen Kasperille valkenee, keitä tuhmat tontut ovat ja mitä he tekevät. Karnevalistinen näytelmä kääntää ympäri ajatuksen Joulupukin maasta ja kaksimielistä huumoriakin on luvassa täyslaidallinen.

– En pitänyt tätä niin pahana, mutta sitten äitini luki käsikirjoituksen ja sanoi, että tämähän on ihan pervo, kertoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Saga Kiukas.

"Joulun pitää olla kaikille joulu"

Ovatko tuhmat tontut sittenkin kilttejä tonttuja, joiden täytyy tehdä tuhmia tekoja toimiakseen oikein? Tätäkin näytelmässä pohditaan. Toisaalta myös kilteistä tontuista paljastuu uusia puolia, kertoo lähettitonttu Kasperia esittävä Monica Valjakka.

– Kasper on hyväntahtoinen ja tunnollinen tonttu, mutta näytelmän edetessä Kasperistakin paljastuu jännittäviä puolia. Onko hän lopulta niin kiltti, kuin antaa aluksi ymmärtää, kertoo Valjakka hahmostaan.

Toisella pitkän linjan harrastajanäyttelijällä, Veli Huopalaisella, on näytelmässä neljä eri roolia. Hän esittää kolmea eri tonttua sekä juhlimiseen mieltynyttä Petteri Punakuonoa. Huopalaisen mukaan esityksen ydinsanoma on, että kaikilla on oikeus omannäköiseensä jouluun.

– Joulun pitää olla kaikille joulu. Toivon mukaan kaikki nauttivat joulusta siten kuin itse haluavat. Ei ole oikeaa tai väärää joulun toimintaa, kunhan joulun henki on mukana, sanoo Veli Huopalainen.

Tuhmat tontut saa ensi-iltansa Mikkelin Vanhalla Sotkulla torstaina 15.12.

Lue seuraavaksi