Aivostimulaatio antoi Parkinson-potilaalle toimintakyvyn: "Tunsin vaikutukset heti"

Parkinsonin tautia sairastavan merikarvialaisen Juhani Saineen aivoihin asennettiin viime keväänä sähköanturit. Vaikeat oireet lieventyivät jo leikkauksen aikana. Saine uskoo, että Parkinsonin tauti kukistetaan tulevaisuudessa.

Parkinsonin tauti
Juhani Saine hymyilee.
Carolus Manninen / Yle

Merikarvialaisen Juhani Saineen lihasten ja nivelten jäykkyys sai selityksen 12 vuotta sitten, kun hänellä todettiin Parkinsonin tauti.

Vaimonsa kanssa maitotilaa pitävän Saineen arki hankaloitui pikkuhiljaa. Lopulta reilun kymmenen vuoden sairastamisen jälkeen oireet muuttuivat sietämättömiksi.

– Jatkuva kipu oli kovaa ja aamukankeudet olivat vaikeita. En päässyt liikkeelle ja häpesin kulkemista. Tuntui siltä, että olen huonompi kuin muut, Saine toteaa.

Hänen lääkearsenaalinsa oli laaja, mutta apua oireisiin ei löytynyt. Lopulta lääkärit ehdottivat Saineelle syväaivostimulaatiota.

– Totesin, että asennetaan laite vaikka heti, Saine muistelee.

Odotusta kesti puolitoista vuotta. Lopulta viime keväänä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Saineen aivoihin asennettiin kaksi sähköanturia, jotka stimuloivat liikkeitä sääteleviä hermojärjestelmän alueita.

Operaation tuloksia ei tarvinnut odottaa kauaa.

– Olin hereillä leikkauksen ajan ja tunsin vaikutukset heti. Lääkärit kokeilivat antureille sopivaa kohtaa ja minä kerroin, mikä tuntuu hyvältä.

Viikon jälkeen kotiuduttuaan Saine huomasi saaneensa toimintakykynsä takaisin. Saine puristaa kädet nyrkkiin ja nostaa ilmaan.

– Ennen en pystynyt edes tähän.

Tautia ei pysäytetä

Vaikka Juhani Saineen vaikeat oireet saivat huomattavaa helpotusta, taudin etenemistä syväaivostimulaatio ei pysäytä. Arki kotitilalla sujuu toistaiseksi kuitenkin hyvin.

– Haen heinäpaaleja ja ajan niitä navettaan lehmille. Pystyn myös ajamaan autoa. Se oli mahdotonta ennen leikkausta, Saine toteaa.

Ei ole varmaa, miten kauan sähköstimulaatio toimii Saineen kohdalla. Töitä hän tekee niin kauan kuin pystyy.

– Välillä mietin, että kumpikohan näitä hommia ensi kesänä tekee - minä vai Parkinson. Toistaiseksi se olen ollut minä, joka sitä puimuria ajaa.

Anturit ovat päällä jatkuvasti. Virran voimakkuutta Saine säätelee kaukosäätimellä. Laite sammuu vain Saineen lempiharrastuksen, laulamisen aikana.

– Tautini vaikuttaa paljon vieläkin, mutta kärsimisestä on tullut helpompaa, Saine kertoo.