1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helikopterit

Tekniikan alalla tekeminen on sallittua – nelikopterit apuna joulupukkia etsimässä

Ilmassa leijailevat laitteet herättävät mielenkiintoa Lapin Ammattikorkeakoulussa Kemin Kosmoksessa.

Kemin kampuksen insinööriopiskelijoiden itserakentamia nelikoptereita. Kuva: Jenna Laukkanen / Yle

Lapin Ammattikorkeakoulussa Kemissä sähköinsinöörialan ensimmäisen vuoden oppilaat ovat rakentaneet nelikoptereita: laitteita, jotka leijailevat ilmassa.

Tiistaina insinööriopiskelijat pääsivät esittelemään rakentamiaan kuvauskoptereita ja suorittamaan haastavan tehtävän. Tarkoitus on nimittäin löytää kaapattu joulupukki koptereiden avulla.

Nelikoptereiden suunnittelu ja rakentaminen on ensimmäisen vuoden sähköinsinööriopiskelijoiden CDIO-orientaarioprojekti. Koulutusjärjestelmä, joka on ollut käytössä Lapin Ammattikorkeakoulussa viiden vuoden ajan.

– Kopterin rakentaminen kävi todella nopeasti. Kun koptereiden osat tulivat paikalle, niin ryhmän muut jäsenet nappasivat osat ja menivät työhuoneeseen ja parin tunnin kuluttua kone oli valmis, sanoo projektipäällikkö Erkki Hirvonen sanoo.

Eri värisiä LEDejä ja kaiutin

Nelikopteri-tapahtuma on osa Lapin Ammattikorkeakoulun Kosmista Tekniikkaa! -tapahtumaa, jota järjestetään Kemissä. Tapahtumaan kuuluu myös sähköpyörärata, tutustuminen mm. 3D-tulostukseen ja aurinkosähkötuottoon, sekä rastitehtäviä tekniikan laitteisiin ja fysiikan ilmiöihin liittyen.

Kuva: Jenna Laukkanen / Yle

Ensimmäisen vuoden insinööriopiskelija Markus kertoo, että välillä kopterin rakentamisessa koettiin turhautumista.

– Aika spontaanisti keksittiin, minkälainen rakennetaan. Eri värisiä LEDejä paljon ja kaiutin piti laittaa myös, mutta nyt tuli bilekopteri ilman ääntä. Lavoista tulee vaan surinaa. Hyvin meni rakentaminen, viimeisillä hetkillä tulee yleensä älynväläyksiä.

Kopterit päästettiin tosi toimiin ja lumisessa maastossa häkissä oleva joulupukki onnistuttiin vapauttamaan koptereiden avulla. Äänestyksen jälkeen voittajajoukkueeksi valikoitui Apache.

Toimitusharjoittelija Jenna Laukkanen