Liisa Ijäs on Kokkolan historian toinen Lucia-mummo

Kokkolassa Lucia-mummoperinne aloitettiin viime vuonna. Tänä vuonna kynttiläkruunun sai 84-vuotias Liisa Ijäs Lohtajalta.

Lucian päivä
Liisa Ijäs
Minna Mustonen / Yle

Tässä kisassa ikä ei ole rasite. Tämänvuotinen Lucia-mummo on seitsemästä ehdokkaista iäkkäin: hän ehtii täyttää 85 vuotta juuri ennen joulua.

Liisa Ijäkselle ehdotettiin jo viime vuonna, että Lucia-kisaan voisi osallistua. Silloin kilpailu ei innostanut:

– Jo viime vuonna pyydettiin, mutta kieltäydyin, kun luulin että pitää laulaakin. Sitten vasta selvisi, ettei tarvitse muuta kuin olla vain ja nauttia niistä päivistä. Totta kai minä sellaiseen halusin, myhäilee Lucia-mummo 2016.

Lohtajalla asuva Liisa Ijäs käy muun muassa ikäihmisten toimintakerhossa ja lukupiirissä. Hänellä on kolme lasta ja kuusi lastenlasta sekä saman verran lastenlastenlapsia.

Tämänvuotisen kynttiläkruunun kantajan toimeliaisuudesta kertoo se, että tietokoneen käyttö on hallinnassa. Sen Ijäs oppi jo työelämässä ollessaan, Maataloustuottajien tilitoimistossa.

Kokkolassa Lucia-mummoperinne alkoi viime vuonna. Vuonna 2015 kynttiläkruunulla kruunattiin Aune Kallioinen. Suomessa Lucia-mummoja alettiin kruunata tiettävästi ensimmäisenä Lapinlahdella, Pohjois-Savossa vuonna 2010.

Kokkolassa perinteen takana ovat Kokkola-lehti ja Kokkolan kaupungin vanhuspalvelut.

Juttua päivitetty, vuoden 2015 Lucia-mummon nimi korjattu Aune Kallioiseksi.