1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Vaalilautakuntiin on saatava uusia tekijöitä – lakitarkennus kiristi esteellisyyksiä

Vaaliehdokas ei voi jatkossa itse olla vaalilautakunnassa. Uudistuksen takia lautakuntiin on löydettävä väkeä, sillä ehdokkaiden poisjäänti jättää aukkoja riveihin.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Vaalien esteellisyyssääntelyn kiristyminen vaikeuttaa jäsenten löytämistä vaalilautakuntiin. Ensi kevään kuntavaaleissa ehdokas ei voi enää itse olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä.

Vaalilautakunta huolehtii muun muassa alustavasta ääntenlaskennasta äänestyspaikassa. Esteellisyyden tiukentaminen tuo puolueille mietittävää, mistä saadaan uusia tekijöitä vaalilautakuntiin. Lain mukaan vaalilautakunnassa on oltava viisi jäsentä sekä vähintään kolme varajäsentä.

Kuopiossa lautakunnissa on ollut aiemmin viisi varajäsentä, mutta nyt harkitaan tyytymistä kolmeen varajäseneen. Pelkästään Kuopiossa vaalilautakuntia on 49, joten vaalipäiväksi tarvitaan töihin 245 jäsentä ja noin 150 varajäsentä eli lähes 400 ihmistä.

Kuopiossa puolueet miettivät vaalikuntakuntien jäsenhankintaa vielä jouluviikolla. Kokoomuksen Kuopion kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jaakko Kekoni arvioi, että vaalilautakuntien täyttäminen vaatii jonkinlaista markkinointioperaatiota. Uusia tekijöitä voisi löytyä esimerkiksi urheiluseuroista, kulttuuriyhdistyksistä ja opiskelijoista.

Vaalilautakuntien jäsenet tarvitsevat myös koulutusta

Oikeusministeriön ohjeen mukaan vaalilautakunnat on nimettävä hyvissä ajoin, mutta tarkkaa päivämäärää ei ole määritetty. Oman lisänsä tuo myös vaalilautakuntien jäsenten riittävä kouluttaminen tehtäviin. Se on kunnan keskusvaalilautakunnan vastuulla. Vaalilautakuntien jäsenten palkkiot vaihtelevat kuntakohtaisesti.

Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta sanoo, että on iso työ saada lautakuntapaikat täyteen. Valta arvioi, että aiemmin Kuopiossa jopa yli puolet puolueen ehdokkaista on ollut vaalilautakunnassa jäsenenä.

Vaalien esteellisyyssääntelyn muuttuminen vaikuttaa myös ehdokkaan lähisukulaisen toimintaan vaalitoimitsijana. Käytännössä ehdokkaan puoliso, lapsi, sisarus tai vanhempi ei voi olla vaalitoimitsijana ennakkoäänestyspaikassa tai kotiäänestyksessä eikä myöskään laitosäänestyksistä huolehtivan vaalitoimikunnan jäsenenä tai varajäsenenä.

Muutoksilla halutaan selkeyttää esteellisyystilanteiden arvioimista sekä turvata äänestäjien luottamus vaalijärjestelmään. Kuntavaalit pidetään ensi keväänä. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta. Ennakkoäänestys pidetään 29.3-4.4.2017.