Pandoja odotellessa Ähtäri satsaa matkailukoulutukseen – pandatalosta päätetään tammikuussa

Pandojen toivotaan olevan uudessa tarhassa jo vuoden 2017 lopulla. Tarjouksia pandatalon rakennusurakasta käydään tällä hetkellä läpi Ähtäri Zoossa.

pandat
Ähtäri Zoo
Ähtäri ZooAnri Koski/Yle

Sillä aikaa, kun viralliset tahot neuvottelevat isopandan saamisesta Suomeen, ähtäriläiset tekevät valmisteluja sekä suojeltavan eläimen että sen matkailullisten vaikutusten varalta.

Tällä hetkellä Ähtäri Zoossa käydään läpi urakkatarjouksia niin, että tammikuussa päästäisiin tekemään päätökset uuden pandatalon rakentamisen aikataulusta. Pandojen toivotaan tulevan Ähtäriin ensi vuoden 2017 lopulla.

– Pandataloon tulee pandojen sisätilat, ulkotarhat ja asiakastilatkin siihen yhteyteen. Kokonaisuutena kyse on isosta asiasta, kun rakennetaan mittavat sisätilat ja ulkotarhat sen päälle. Monesti, kun eläimet viihtyvät ulkona, sisätilat ovat pienet, sanoo Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi.

Pandainvestoinnin hinta selviää myöhemmin, kun lopulliset neuvottelut saadaan päätökseen. Haapaniemen mukaan toivotaan kuitenkin, että jäädään alle 10 miljoonan euron.

Ja kun on isot investoinnit, pitäisi myös tulovirtojen kasvaa. Tarkkoja kävijätavoitelukuja Haapaniemi ei paljasta, mutta pandan vaikutukset vuosikävijämääriin maailman tarhoissa tiedetään.

– Kävijämäärät ovat muualla lisääntyneet. Jotkut puhuvat jopa kaksinkertaisista määristä.

Tänä vuonna Ähtärin eläinpuistossa uskotaan 150 000 kävijän rajan rikkoutumiseen.

Ähtäri Zoon kyltti
Ähtäri Zoon kylttiAnri Koski/Yle

Matkailu- ja luonto-opetusta kaikille ikäluokille

Matkailurakennelmien ja fyysisen valmistautumisen lisäksi nyt halutaan satsata koulutukseen.

Syksyllä käyttöön otettu perusopetuksen uusi opetussuunnitelma antaa kunnille mahdollisuuden huomioida paikallisia tarpeita ja hyödyntää erilaisia oppimisympäristöjä. Ähtärissä opetussuunnitelmaan on lisätty kaksi vuosiviikkotuntia luonto- ja ympäristöoppia.

Eläinpuiston ja koulujen sekä päiväkotien välinen yhteistyö jatkuu kaikki ikäluokat tavoittavilla opetuksellisilla eläinopastuksilla sekä tutustuttamalla lapsia ja nuoria vanhoihin työtapoihin. Lisäksi eläinpuisto ja kaupungin perusopetus tulevat tarjoamaan pääsyn eläinpuistoon sekä perusopetuksen että varhaiskasvatuksen oppilaille. Matkailuopintoja on myös lukiossa.

Uutena koulutuksena Seinäjoen koulutuskuntayhtymä aloittaa matkailupalvelujen osaamisalaan kuuluvan matkailualan perustutkintokoulutuksen ensi elokuussa Ähtärissä. Aiemmin matkailualan koulutusta on tarjottu vain Lapualla, mutta nyt käytännössä puolet Lapuan aloituspaikoista kohdennetaan Sedun Ähtärin yksikköön. Matkailupalvelujen tuottaja -koulutus on mukana ensi kevään yhteishaussa.