Tv-poliisit palkittiin iloisen ilmeen viranhoidosta

Televisiosta tutut turkulaispoliisit Tomas Jalonen ja Eero Tuominen pokkasivat palkinnot ihmisläheisestä kenttätyöstä.

poliisi
Vanhemmat konstaapelit Tomas Jalonen ja Eero Tuominen palkittiin kiertopalkinnolla ja stipendeillä ansioistaan.
Vanhemmat konstaapelit Tomas Jalonen ja Eero Tuominen palkittiin kiertopalkinnolla ja stipendeillä ansioistaan.Jouni Koutonen / Yle

Perustyötä puurtava, televisiosta tuttu parivaljakko on valittu Vuoden poliiseiksi Lounais-Suomessa. Valvonta- ja hälytystöitä kentällä tekevät vanhemmat konstaapelit Tomas Jalonen ja Eero Tuominen saivat tunnustuksen tiistaina Turussa.

Jalonen ja Tuominen ovat esiintyneet television Poliisit-sarjan useilla tuotantokausilla. JIM-kanavan sarjaan he tulivat mukaan vuoden 2013 alussa.

– Alun perin oltiin ainoat vapaaehtoiset, jotka ilmoittautuivat, että meitä saa kuvata, me tehdään mitä vaan, naurahtaa Tuominen.

Kaksikon mukaan kameran mukana olo maijan kyydissä ei juuri vaikuta arkisten askareiden hoitoon.

– Puhutaan aina, että poliisilla on juttupaine, kun hommat kasaantuvat. On meilläkin sellainen juttupaine, että tulisi jotain hyvää juttua!

– Joo, kyllä juttua piisaa! Enemmän ehkä meidän juttupaineet on siinä, että kameramies saisi tarpeeksi tehtäviä, jos sattuu vaikka sateinen, hiljaisempia työvuoro, säestää Jalonen.

Työpari on mukana myös sarjan helmikuussa käynnistyvällä yhdeksännellä tuotantokaudella. Sen verran he suostuvat paljastamaan tulevasta, että Tuominen saa virantoimituksessa kuhmun otsaansa.

– Sekin itse aiheutettu, toteaa Tuominen kuivakkaasti.

Kynnys puuttua asioihin noussut

Humoristinen kaksikko luo palkitsijoiden mukaan myönteistä kuvaa poliisin perustyöstä, joka usein jää vähemmälle huomiolle. Virkavallan tapa hoitaa asioita moninaisissa tilanteissa kentällä vaikuttaa kansalaisten mielikuvaan poliisin luotettavuudesta.

Poliisit voivat olla rentoja ja mukaviakin tyyppejä!

Tomas Jalonen

– Varmaankin ihmisten kynnys puuttua asioihin on noussut näiden vuosien aikana. Hätäkeskukseen kyllä soitetaan, mutta ei välttämättä uskalleta mennä kysymään ihmiseltä, joka makaa kadulla, että onko kaikki kunnossa, miettii Tuominen.

Palkitsemisperusteissa kiitellään Tomas Jalosen ja Eero Tuomisen keränneen positiivista huomiota ja antaneet helposti lähestyttävät kasvot koko Lounais-Suomen poliisilaitokselle. Parivaljakko on esiintynyt myös poliisihallinnon julkaisuissa ja julisteissa.

– Hienoa, jos olemme pystyneet vähääkään antamaan esimerkkiä, että poliisit voivat olla rentoja ja mukaviakin tyyppejä. Toivottavasti kansalaiset uskaltavat mennä sen tuntemattomankin poliisin luo juttelemaan, jos asiaa on, tai vaikka ei olisikaan, pohtii Tomas Jalonen.

– Nyt kollegat kiittävät, purskahtaa Eero Tuominen nauruun.

Puhumalla pärjää ilman painimista

Juuri palkitsemistilaisuuden alla julkistettiin tilastotietoja, joiden mukaan poliisin voimankäyttö on lisääntynyt tuntuvasti viimeisen vuoden kuluessa. Poliisiammattikorkeakoulun mukaan lisäys johtuu entistä tarkemmasta tapahtumien kirjaamisesta ja raportoinnista.

– Aika harvinaista, että joutuu painimaan. Mietin tuon tiedon kuultuani, että milloin viimeksi on ollut jonkinlainen vääntö. Ei ainakaan ihan lähiviikoilta tai kuukausiltakaan muistu mieleen, sanoo vanhempi konstaapeli Eero Tuominen.

– Se on yksi osa poliisin ammatillisuutta, että pystytään puhumalla hoitamaan noita tehtäviä, etteivät ne aina kärjistyisi siihen painimiseen. Kun on hyvä suustaan, hoituu moni asia, napauttaa vanhempi konstaapeli Tomas Jalonen.